9.25.2008

+Sahur+

+ Sahur Bersama Siput??? +


Smlm aku n beberapa org member sahur kt luar. Sbb smalm ialah last day ktorg de kt uniten b4 blik ry. Pd awalnye, rmai gak yg nk join sahur, tp pg tu rmai g x dpt join dsebabkan hal2 tertentu. So, yg join ialah aku,chucky,ayus n emi.


Ni first and last aku sahur kt luar ngan kengkwn (sbb pasni nk blik dh), so,aku excited la pagi tu.. bgon kul 3.30 am lg.


Tp yg spoil sal sahur ni ialah restoran yg ktorg pegi tu. Unt x mjatuhkan reputasi restoran tu, aku pggl restoran tu "V V" jela.

Ktorg smpai kt V V around 4.15am cmtu. Then, unt memudahkan keje si tukang msk, ktorg order la meal yg sme iaitu paprik ayam. Afte 5-10min, waiter tu dtg ckp ayam abes. Ok, fine la.. ktorg pn pk la nk order daging ke, sotong ke, udang ke.. Tp waiter tu ckp sume lauk abes, yg ade hanyelah siput. Aku ulang skali lg.. SIPUT!!!.. xkan la ktorg nk order paprik siput. Dh la aku xtaw spesis siput mna yg diorg ade. Ntah2, siput yg kt COIT, yg slalu kna pijak ngan nadh tu...eeii.

Pastu, sume org setuju nk order ikan kerapu sweet sour. Then, dak waiter u dtg lg ckp ikan kerapu pn dh abes. Mula2, aku cool je..tp bler dgn tu abes ni abes, aku agk tension gak la. Dh taw xde lauk, watpe bkak kdai unt org sahur??.. Seb bek ikan talapia n bawal stil ade. Ktorg order talapia msk sweet sour.

Aku pn mkn dgn x brape puas ati, biasenye lau kuar ngan kwn2, we all mesti enjoy n hav fun.. tp V V dh spoil mood ktorg.But, aku stil rs best sahur ngan diorg sbb diorg sgt sporting cm sport rim kete Armi (hah Armi,aku tulih gak nme ko kt blog aku.

Afte dh selesai sahur, aku n 2org member aku rs cm saket2 prut (xsure la sbb ape). Tu seb bek mkn ikan, lau mkn siput, ceberet lg la aku.. dh la mlm ni kna duk ats bas 9jam...

Spoiler la ko V V. Ptot nye ko xseswai nme V V, ko tuka la nme, Restoran Siput Pagi.Seswai!! No wonder la kat dinding toilet die ade gmba siput. Siput sana, siput sini.. Sek bek pekerja die x slow cm siput..

Sori la kpd pemilik, pekerja n peminat fanatik V V. Aku bkn nk jatuhkan reputasi korang.Aku tulih ni sbb ni kan blog aku, so ske ati aku la nk tulih pape pon. Lgpun mende ni de kaitan ngan aku...naseb la..hehehe..

K la,smpai cni jela posting aku kali ni. Nk g packing brg la.



Selamat Hari Raya, maaf zahir & batin...Jmpe lg afte ry k..

9.24.2008

+ pesanan ari raya+

+ SELAMAT HARI RAYA +


Salam... sedar x sedar, nx week dh nk ry. Rs cm sekejap je ms blalu.. Dah hmpir sbulan kite bpuasa (sesapa yg pose la). Di kesempatan ini, aku menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf dr semua rakan-rakan sekiranya ada tkasar bhs, saketkan ati korang n prangai2 yg x elok (termarah, tertengking, tersepak,terterajang)..hehe. Halalkan if aku ade tmakan or tminum. Aku hanya insan yg kerdil yg x dpt lari dr kesalahan.

Kpd sesapa yg penah wat slh ngan aku, aku dh maafkan korang, aku ni pemaaf orgnye. Wlupon org ckp, org berbintang Aries cm aku ni pendendam, tp aku x cmtu..

Ari Jumaat ni aku blik ke kampung halaman, x saba2 ni.. nk jmpa sum1. ngeh3...

Ok la, aku de beberapa pesanan unt korang sempena Hari Raya yg bkl mjelma ni..


1. Jgn men mercun,buruk padahnya taw

------------------


2.Bhati-hati di jln raya esp. sesapa yg nek moto
(To emi : tunggang ngan cermat, igt la PPI tsayang)




3. Dlm seronok2 beraya,igt la pd yg tlh tiada,doakan & ziarahi pusara mereka





4. Simpan duit ry,menabung amalan mulia




5. Makan tu control2 la, taw la pose sbulan.


Pesanan ini unt diri sdiri...hehe


6. Last skali, bermaaf-maafan la.. lupakan sengketa lama..

Ok la, slamat hari raya semua!!!

p/s : Sesapa yg beraya kt Klantan, aku dgn segala hormat mjemput dtg umah aku ry pertama (open house). Dtg jgn lpa bwk duit ry unt aku yer..hehe

+ Brooch pattern baru +

+ BROOCH PATTERN BARU ~NEW ARRIVAL~ yale yale +

Bosan ngan brooch yg same?? Nk lg stylo?? Nah, ini die..new arrival brooch. Cam bese, sesapa bminat, contact aku... very limited quantity. First come,first serve basis.. Brooch ni made in Korea. So, hav a look guys, xnk bli xpe, cuci2 mate je...

Sori if quality pic x memuaskan...


CH brooch

+ ceberet-ceberet+

Kisah ku yg 'ceberet-ceberet'



Rmai yg tnye nape aku x update blog. Aceli, aku mmg nk update blog, tp sbb kan tenet skrg yg bebal, so agak sukar unt aku publish new post.

AKu rs sume org realize sal prob tenet skrg. Kelajuan tenet ni cm kelajuan kure2. Aku rs kure2 lg laju dr tenet. De org ckp factor tenet jd lembap sbb tenet skrg operate 24 hours. Btol ke??? awal2 dlu ok je.. ntah la, aku x kesah sgt. Tp dsebabkan tenet yg slow n steady ni, project aku tbantot...dgn asaimen lg, project lg.. segalanye memerlukan tenet.. argh.. tensen2.

Sbb lma dh aku x update blog, aku nk mbebel pjg sket. Smalam aku n rumet ku tkena sejenis penykit yg dkenali ngan name 'ceberet2'.. dr mlm smpai ke pg smpai ke mlm smpai ke pg smpai ke mlm lg ke pg balik mlm lg dan lg dan lg...ktorg saket prot.

AKu taw nape ktorg dserang virus ini, ni gara2 ktorg mkn shendawan aka 'cendawan butang baju melayu'. Cam bese la, ble weekend je ktorg mesti msk sdiri unt berbuka. Ari Sabtu lps, aku n rumet aku msk la cendawan. Byk gler cendawan, blonggok2 spt longgokan bj di Parkson (yg sale 50% tu).

Yg peliknye,ari Ahad ok je.. x de lak saket prut.. tp mlm tu mmg hell la.. nk tdo pn xle. Ms lam clas aku dh jd cm x tentu arah..

kul 5 tu, after abes class n afte abes wat asaimen kt blik pipiai(PPI), aku tros pegi klinik Az-Zahra. fuhhh, lega coz x rmai org.. xyah la aku nk tunggu cm menunggu kucing btanduk.. yeay2. aku pn g la register, tetiba, akak tu ckp dh xle jmpa doc skrg. kna dtg kul 8pm lak. haaih... no wonderla xde org, dh tutup rupe2nyer. Penyedut hampagas tol la nurse tu, ckp la awl2, penat je aku isi borang.

pastu aku g la bkak pose dlu, ms bkak pose tu mcm2 cter blaku, sumenyer yg memalukan diri aku.. arini cm bad day unt aku kot, sbb mlm smalam aku tdo x cuci kaki (de kaitan ke??).

ble aku smpai kt Alamanda, sume tmpat full, so aku smyg dlu, dlm kul 7.43 pm br g mkn. pastu aku g merewang2 sana sini.sedar2 je, dh kul 9.21pm.... aku pn bgegas la blik... nk g klinik lak.. smpai klinik rmai gler org. tp sbb aku dh isi borang td, aku 2gu x sampai pn 5minit, nama ku dh dpanggil. yuhuuuu.. sume org tgk aku smcm.. dgn mimik muke yg menunjukkan kejelesan thp gaban,mesti diorg ckp cmni kt aku, "dak ni dtg lmbat tp dpt jmpe doc awal, x aci tol"... suke ati aku la.. ngeh3..

aku jmpe pn msuk la jmpe doc, bkak je pintu.. tgk2 doc pompuan (frust aku..hehe). Ble aku cter kt doc tu sal pnyekit aku, die gelak je. Die ckp mayb aku 'ceberet2' sbb aku mkn makanan yg kt bazaar ramadhan, sbb rmai yg kena food poisoning afte mkn makanan yg dbeli kt bazaar. ooooww..cmtu upenye, igt kan sbb shendawan butang.

die tnye "aw rs saket lg x skrg?"

aku jwb la "saket."

pastu die ckp nk inject montot aku, tros aku ckp...

"er..er...xpela doctor, sy x saket dh, ptg td je."
Tros die gelakkan aku..

Aku bkn tkot kna inject,aku mls la..leceh tol. Stkt inject, pe barang nk takot..hahahaha.

Pas dpt ubat, aku tros memblahkan dri aku.. Smpai je kt umah, prot dh x saket dh.. smpai la skrg, dh ok...
Ubat x mkn pon.. xpela, leh simpan unt kemudian ari..hehehe..

Alhamdulillah..syukur2..

Pkataan 'ceberet2' tu aceli dtg dr adek angkat aku (umur around 3yrs). Die Comey sgt3..die pggl ceberet2 sbb die xreti nk sebut cirit-birit.. So, smpai skunk aku terikut2..


p/s : Lau bli makanan kat bazaar ramadhan, plih la kt tmpat yg bersih2.. tu pesanan dr seorg doktor kpd aku, then aku smpaikan kt korang lak.

9.16.2008

Brooch promosi hari raya

+ BROOCH PROMOSI HARI RAYA +

Korang caye x kt advert2 yg tulis PROMOSI HARI RAYA????
Konon2 harga murah la.. tu la.. ni la..

Believe it or not??? Just believe it!!

Now, aku nk wat promosi hari raya.. brg yg aku nk jual ni ialah BROOCH. Sesapa yg penah bli brooch or biase survey2 brooch ni, diorg taw la harga pasaran. Now, aku nk wat promosi.. sume harge brooch aku kasi less 20%-40%.

Mayb ade yg ckp aku nk abeskan stock.. Yes 'mangkok', ni mmg stock clearance pon.. Sesapa yg bminat, leh contact aku, yg x bminat, xpe.. aku xpksa. tp korang jgn la duk bising2 lak.. xnk bli sudeyyyy...


JR 587
RM 8.50

Color available :
1. Black
2. Yellow
3.Brown
4.Blue
5.Pink
6.Green
7.Purple
8.White















AL 001
RM 8.50

Color available :
1. Black
2. Yellow
3.Brown
4.Blue
5.Pink
6.Green


















JR 725
RM 8.50

Color available :
1.Green
2.White




JR 698
RM 8.50

Color available :
1.Yellow
2.Orange
3.Pink
4.Blue
5.Purple


JR 691
RM 8.50

Color available :
1.Yellow
2.Blue
3.Purple
4.Pink



JR 734
RM 8.50

Color available :
1.Yellow
2.White
3.Pink
4.red
5.Blue

AL 002
RM 9.00

Color available :
1.Pink








AR 002
RM 13.00

Color available :
1.Green
2.Brown








JR 768
RM 13.00

Color available :
1.Pink







JR 771
RM 13.00

Color available :
1.Pink
2.Purple







JR 763
RM 13.00

Color available :
1.Pink









JR 764
RM 13.00

Color available :
1.Orange
2.Green
3.Purple
4.Blue
5.Pink






9.11.2008

+ bln poce xley korek idung+

+ Bulan poce ni..NO NO NO! +

Pesanan ini khas unt "AWAK"

"Awak" taw x, bln poce TAK BOLEY :-


No no no



yoyo - MOBANGO - Mobile Media Sharing

No smoking



No nasi,no mee,no chocolate (From 5.40am++ till 7.15pm++)




Kawal la diri n nafsu dbulan yg mulia ini.

Sj je boring2 ni..



9.10.2008

lappy ku rosak

+ OWH LAPPY KU..OH OH OH +



Laptop a.k.a Lappy ku rosak trok... tolon tolon tolonnnnnn...

sume prog kt 'start menu' xley bkak.. hard disk bunyi2 (spt perut yg lapar). So,skunk tgh repair...

So, sume keje tgendala skunk.. FYP, asaimen, chattg, surfing...sume ni aku xle wat. Plg trok... aku xle UPDATE BLOG ..uwaaaa. Aceli,xdela la trok sgt pon..hehehe.

Tujuan post aku kali nie ialah aku nk korang tlg doakan lappy aku agar chat spt dlu.. beliau br 3taun++ bsame aku. Aku akui mmg slama ni aku x jg die.. aku insaf.. aku tobat, aku sumpah.. (erk??? xnk la sumpah2.. hehehe) akn jg die elok2 lps ni.

Aku akn blikan mouse br unt lappy ku (sbb touch pad rosak), aku akn bli skin (plg murah skali) unt tutup bdn die yg calar, aku akn lap2 screen die..

Aku doakan beliau kembali spt keadaan normal.

9.08.2008

UNITEN ku

+ Kesayangan ku ~UNITEN +

Aku de 1 kemusykilan nk kongsi ngan korang. Uniten ni bgos ke? dh la yuran mhl, bebaloi ke kte blja kt cni hnye unt dpt degree? sedangkn kte leh dpt degree kt universiti len dgn harga bganda lg murah dr Uniten. 1 lg, uniten ni dh la private univsty, stengah org, dgr je universty swasta, tros wat muke (cikai la konon).

Tula persoalan yg dlemparkan kpd aku oleh sorang teman (sah2 la die bkn blaja kt private universiti kan).

Tp korang sedar x,kte skunk tgh bwk nma Uniten. Aku pelik ngan sesetengah org (sori la lau sesapa terasa), ske tol kutuk2 Uniten (kdg2 aku pn kutuk gak.hehe). Tu xbtol la,ni x kna la... Pdahal Uniten ni la tmpat die blaja.

Lau dak2 U len, pantang org ktuk U diorg, mesti marah (bole bikin gadoh). Lau cter sal U diorg, mesti puji melambong2, tu bgos, ni best.. Beza tol ngan tmpat kter ni.

If kter ktuk Uniten, same la spt meludah ke langit, last2 kna muke sdiri.

Lau dgr je lagu uniten, cpt2 mute kan volume.. malu sgt ke?

Dak2 u**m, dgr je lg u diorg, sume nyanyi kuat2 (mcm dak2 Af nyanyi lg menuju puncak). Tp aku tabik spring la kt sesetangah org (biasenye org2 kuat club la) yg slalu bangga ngan Uniten ni. Tp de gak sesetangah yg aktif club tp anti-uniten.

Nape aku post mende ni ek?? aku pn xtaw.. Mayb sbb aku trase ngan kwn aku yg bangga2 ngan tempat blaja diorg ( then compare2 kan Uniten ngan U diorg).

Kt cni aku nk ckp sket :-

"It is not about where u stand now, it's about where
u are going to go".

Aku tbaca mende kt dpn blik dekan coit (lbh krg cmtu la mksud die).

Kpd sesapa je mahasiswa2, xyah la nk compare2 tmpt blaja korang ngan tmpat org len. X kire la kolej ke universiti ke, awam ke, swasta ke...

Ni bkn soal tmpat blaja la tp soal diri ngko tu sdiri..

+ layout changes +

+ Lil changes in nyet's layout +




Xtaw la sesapa yg penah view blog aku b4 dis pasan ke x perubahan kecil yg blaku lam layout aku ni. If korang notice, dlu aku align kan entertainment stuff (cbox), loves n hates, my past, walkaway n thanks in a right hand side.



But,afte rceived few comments from ma frens sayin dat this stuff was overlapping with each other (especially komen dr angeliYus jolie, bising je ckp mate die dh nk tkeuar tgk blog aku yg btindih2. tp rsnye mate die mmg cmtu.hahaha, grau jela ayus). Then,I manage to put all this stuff on the left (below ma profile).


I'll try to fix it soonest possible. But 4 a time being, dis is the only way dat i can do, so dat Ayus n other complainer can read my blog (without btindih2).


Thanks to sesapa yg inform aku dout dis matter. Lau x, aku xtaw. Maseh ye kwn2.

I reli luv my previous div alignment..

Kalaulah...

+ KALAU LAH +


  • Dulu, ms kna bsuh bj ngan tgn.
    Ati ni slalu ckp, bestnye kalau lah ade washing machine, xyah nk cuci bj pkai tgn.

    Skrg, D.I.Y dobi dh ade kt Ilmu, xyah la cuci bj pkai tgn lg.Yeay!

  • Then, ati ni ckp, bestnye kalau lah ade Dryer, xyah la nk jemur bj2 ni. Dh la skunk slalu ujan.

    Afte midterm break, aku nmpak ade Dryer Machine . Aku senyum, keje dh jd mudah.

  • Tp ble sume dh ade, ati ni bkata, bestnye kalau lah ade Robot , leh tlg lipat baju2 ni (gara2 g tgk robogamez).

    Then, aku realize, btol la kate org, manusia mmg x penah puas ngan ape yg ade, slalu nk lbih. Adakah aku ni x bsyukur???

    Dsebabkan sikap manusia yg xpenah puas la, teknologi jd smakin canggih, sume keje jd mudah. Tp sedar x sedar, manusia jd smakin malas. Tak mustahil 1 ari nti manusia akn jd cm dlm cter Wall-e. Sesapa yg x tgk lg cter ni, tgk la wei.. cter yg byk mksud tsirat.
    Aku dh tgk, aku bg 5 star unt cter ni.

    Akhirnya, aku lipat sume baju2 aku (dgn harapan, suatu ari nti akn tcipta 1 robot unt lipat baju)... hehe.

9.07.2008

cerita mak long

+ Cerita Mak Long +

Amaran : Posting ni tdk mengandungi unsur2 ganas. Cerita Mak Long bkn lah cerita seram spt cerita Misteri Long Piah.

Cerita ni blaku pada end of midterm break, ak otw (on the way) blik dr Kota Bharu ke Kajang. Ak nek bas Sani Express, dpt seat blakang skali (yg ade 4 seat in 1 row). Salah aku gak, bli tket last minute. Xpela, nek jela drp x dpt blik lgsg.

Pd hari kejadian, pagi2 lg aku dh ke stesen bas (dh mmg trip bas aku pg,mlm pnyer dh abes). So,after dh peluk cium ngan mak tsyg, aku nek la bas. Mata ku melilau cr seat aku. Nuuuuun jauh dbelakang. Pastu aku tgk tket, no. seat aku 34, aku tgk la no. kt seat bas tu. No. 34 adalah seat yg sbelah ngan cermin.

Tp asal lak ade makcik (umur lam 65 thn) duk kt seat aku ni.

Dengan sopan aku btnye, "Tupe tnyo,kusi mok cik nombor brapo eyh?", dgn loghat klantan aku.

Makcik tu tkial2 nk jwb. Tetiba sorang pompuan sebaya aku jwb,
"Kasi macik duk tepi tingkap leh?", dgn bukan loghat klantan.

Xpela, dh die macik, aku x kesah la. So ak pn duduk la sbelah macik tu. Seat yg ak duduk tu adalah seat yg tgh2 lorong (means xde seat org len kt dpn aku tu, korang leh imagine x?). Ak tfikir, lau la bas ni break, sure aku tgolek jtuh ke dpn. So, ak pn fasten la seat belt yg ade, rs cm nek Airasia lak (dh la bas tu kaler merah).

Tp pe yg aku bengang nye, dak pompuan td ialah anak macik tu. Seat die kt sbelah tingkap yg ujung sana.

Pastu ati ku berbisik, "Asal die x bagi seat die kt mak die? Nape mak die perlu amek seat aku?".

Tp sbb macik ni friendly, ak x kesah la.

Pastu de sorang guy dtg, duk sbelah aku. So, now aku ngan dak laki 2 dihimpit oleh makcik dan ank macik. Ktorg kt tengah2, cm bsanding lak aku rs.

Dlm pjalanan, macik tu asek ckp ngan aku, cerita sal itu la ini la. Sumenye sal idop die n anak2. Ati aku ckp "Xpela, org tua , biase la tu, ske bcerita, arwah nenek pn ske gak cerita kt aku." Aku lyn jer. 4 the 1st time, aku x tdo lam bas (slalu nye aku akn tdo smpai x igt dunia).

Macik ni mbahasakan diri die Mak Long. Mak long cerita sal idup die dr A to Z. Cerita sal ssh pyh die jg anak afte arwah suami die mninggal 8 taun lps.

Kalau ikt cerita die, aku conclude die ni sorang ibu tunggal yg bjaya.

Pe yg mnarik phatian aku ialah mak long tu ckp " Ape yg anak Mak Long nak, semua Mak Long akan bagi, sbb Mak Long xnak diorang rs idop ssh. Mak Long nk diorg idop sma cm ms bapak diorg maseh idop dulu. Alhamdulillah, sume anak2 Mak Long berjaya."

Aku pun bangga la ngan cter Mak Long tu. Tp aku heran, nape la ank Mak Long ni x lyn mak die ckp. Kalo ikt cerita Mak Long, ank die ni rapat ngan die, sume baek2, tiap2 bln Mak Long akan kasi sume duit pencen arwah laki die n duit hasil kerja die sbg tkg jahit kpd anak2 die. Yela, nk anak die rs kemewahan yg sma cm dulu (time arwah bpk diorg msh idup).

Then,byk lg la cerita Mak Long tu, sal die wat umh banglo unt ank2 la. bla bla bla.. (x dpt aku nk citer sume, tkot korang muak). Mak Long menyuakan kacang tanah cap Pagoda kt aku, may b die xnk aku tdo kot (sbb muke aku dh ngantok).

Dlm kul 6.07pm, bas pn smpai la kt Stesen Putra. Mak Long pun trun, sbb die kna amek bas 1 lg unt blik ke umah die. Aku pn tgk la die dr jauh, jln senget2 (may b sbb skit lutut) smbil bwk beg.

Afte driver bas bkak tmpat ltk beg, aku tgk Mak Long amek 2 beg baju yg bsr. Die bwk beg thuyung hyg. Mna x nye, dh la 1 handbag bsr kt bahu, pastu kan bwk la 2 ketol beg baju yg bsr.

Aku rs cm nk trun je, tlg die angkat beg tu. Mmg kesian gler.

Then, ak tpandang anak die, die selamba die duk memeluk tubuh. Smbil muncungkan mulut, tunjukkan arah ke kaunter (spy mak die gerak ke kaunter unt beli tket bas).

Btol la cerita Mak Long td, die akn ikt smua kehendak anak2 die. Smpai dh tua pn jd hamba ank.

Aku tfikir, nsb bek mak aku x ikot sume kehendak aku, lau x mesti aku jd cm anak Mak Long. Br aku fhm nape mak aku x kasi aku bli brick game dlu. Sume yg aku nk, mesti bsyarat, bkn senang2 nk dpt.

Ms smpai kt Uniten, pale aku penin sgt sbb x tdo lam bas. Smpai skrg aku msh bsimpati dgn Mak Long.

Sj je aku post cerita Mak Long ni. Nk share ngan korang.

p/s : Jadilah anak yg soleh. Kalau x dpt beri kebahagiaan kt ibu bapa kite pn , jgnlah kte bebankan mereka.

Renung2 kan dan selamat beramal (pnjm kata2 Prof Izi Hj Ali).


Sori la lau cter ni x interestg, ak post ni smbil 2gu bkak poce. Arini ktorg msk sdiri..


k, c ya!


Adios amigos asbestos!

sunday housechores

+ Thank God I t's Sunday +


Salam... Today is Sunday, dh 7 ari umat Islam bpuase. Ari ni juga merupakan first Ahad lam bln Ramadhan. So, i need to do my Sunday house chores. Antaranye ialah :
  1. Basuh baju
  2. Sapu menyapu
  3. Cuci toilet n sinki
  4. Susun kasut
  5. Bli brg2 dpur
  6. Isi minyak kete
  7. Lap2 lappy yg dh berhabuk
But today cm Ahad yg mandom, wat keje pn slow je.. slow spt kelajuan org nek basikal scr plahan2 krn beliau ingn menikmati udara yg nyaman.hahaha

Tp siyes, arini cm xde mood nk wat sume tu. Rs cm nk tgk tv puas2.. dh lma x tgk tv. Sejak blik dr cti midterm aritu, smpai skunk aku x tgk tv. Paper pn x bc sbb bz ngan test. Rs spt kathak dibwh thempurung (smbl ikt gaya Karam Singh Walia).
Arini sgt contra ngan smlm... Smalam best wooo. G workshop yg di organized oleh Clicq(btol kot ak eja ni), dlu club ni dikenali ngan nma Ucomm. Lbh tepat lg, diorg ni ialah commitee of IT holic.
Worshop tu de 3 category software yg diajar. Tenaga2 pengajar ialah :
  • Adobe photoshop - Mr TJ Iskandar
  • Macromedia Flash - Mr Jaspaljeet Singh
  • Macromedia Dreamweaver - Mr Azlan Yusof
Yg plg best ialah Abode Photoshop, best gler.. Bkn ak sorang rs best, member2 len pon ckp best. Aku sbenanya pegi workshop ni unt blaja flash. Sbb mmg ak dh lma nk blaja flash. Tp cr Mr TJ ajar photoshop mmg best. B4 this, aku pkai Adobe Illustrator unt wat design(tp ak x master sgt la). Then br ak taw, Photoshop ni mmg khas unt photo editing. So, pasni leh la ak edit photo2 ak. Touch up sana ,touch up sini.. hehe.

Flash
lak ak xdpt catch-up pe yg diajar ms last2. Sbb ms xckup, Mr Jaspal pn speed up la,laju cm monorail,awal2 td dia ajr slow n steady cm ketapi Wau (milik KTMB)yg ade berbelas-belas coach. Tp at least ak dh taw basic. Ckup la tu.. yg len2 ak akn blaja nti lak.

Dreamweaver
pn best tp ak xde la ckp 'Oooo'(smbil tnganga penuh kagum) cm blja photoshop. The reason is aku dh penah blaja mende ni unt 1sem. Tp pe yg menarik phatian ak, Mr Azlan ajar much2 more simpler compare tu lec ak dulu. Bkn niat nk banding2 kan tp ni pe yg ak rs la.
K la, since today is Sunday, i ought to continue my Bibik house chores. ~Daaaa...

aku vs dia


+ AKU vs DIA+




Guys, can you see da differences between 'aku' n 'dia'? too many2 contradiction! but, v r bestfren. Dat's my dearest fren, Mas Intan Syhafeenaz. Acely, i hav bout 7 bffs out there. But here, i only hav 1.


If u guys cannot see clearly, juz click on dat image. You'll see the bigger 1.


CIR tu menatang ape???

++CRYSTAL INSPIRE RESOURCES a.k.a CIR++


1 hari aku sembang2 ngan member aku.. tetiba sorang member aku tnye, "eh alia, CIR tu menatang ape? slalu je tgk kt ym n fs ko 'alliya CIR'..".


So, to clarify this thing, aku decide nk cter sket sal CIR.


Aceli, CIR tu bukanlah spesis menatang yg bakal pupus, bkn juge sejenis kuih muih tradisional yg byk djual ketike bln poce. CIR ialah satu Printing & Adverstising Company yg dmiliki oleh 2org gadis iaitu aku (sape lg) dan kwn ku, FeeNaz atau lbh glamer ngan name Pinat kekacang or Kakatua.

Company ni (izinkan aku mbahasakan cir ni dgn panggilan 'company') tlh didaftar scr legal dgn SSM (nk taw pe tu SSM, korang bkak IE, then go to google, search sdiri). CIR ni tlh diilhamkan oleh abg ipar fnaz(big boss), yg jg merupakan pemilik syarikat Ukhwah Printing. Tp dsebabkan beliau(big boss) bz ngan kerja finance consulting, big boss dh nk stop wat bisnes printing. Tp bile die pk2 blik, rugi nk stop cmtu je... sbb dh rmai client, bisnes pn dh stable. So, die suh la ak n fnaz amek alih syarikat die ni. ktorg yg bodoh2 ni pn trime la(pe lg pluang keemasan ni).


Then, ak n fnaz pn mcari2 la nme yg seswai unt company ktorg. Byk gak nma2 yg ktorg plan ( siap cr lam yelow pages dan buku panduan 'Nama-nama yg baik mengikut Islam '.LOL!). Finally, v came out with nme FeeLya Corporation. Second big boss(kak mas) bantai gelak ble ktorg gtaw sal nme tu.. Lps tu, ktorg cr nme len, sbb nme tu x seswai. Then..........

hurm.. tetiba aku ngantok ni. nti ak smbg blik la cter ni, If korang minat,nantikan kemunculan post 'CIR episode I I' lam blog ak ni(kalau aku rajen la).. k la, chow!



Nitez all...

9.06.2008

workshop flash, photoshop & dreamweaver

+ Workshop Macromedia Dreamweaver, Flash and Adobe Photoshop +

morninggg...

arini pagi2 lg ak kna g workshop. biasenyer ari Sabtu cmni, ak tdo lma sket smpai pening2. tp arini ak gagahi diri unt lwn mengantuk.hehe..

ak dgn rela ati pegi mdaftar unt join workshop flash, photoshop & dreamweaver . wlupon dak kt booth 2 ckp bengkel ni ajar very2 basic thing. ak x peduli, nk join gak. sbb ak dh lme n blaja flash. yg len2 dh penah gna.

pg ni,skali lg ak tlepas sahur, bkn sbb pe, sbb ak ni pemalas nk bgon pg. kul 5 td cm tjaga tp mamai2.. but, ak lbh rela melayan sweet dreamz ak.. so, unt kali ke-2 poce taun ni. ak terlepas sahur lg.
k la, its 8am already.. nk mandi. kul 8.30 workshop stat. lmbt kang xde seat lak. bye2....

Opps! br tingat, kul 4 kna g official ceremony Robogamez. sbb ak tgile2 kan 2% bonus mark yg lec Micro-p ak janjikan. Banyak tuuuuuuuu.. ak stdy smpai lebam-lebO0m mate pn lum tentu dpt 2% free2 taw.haha...


Teruja nyerrrrr nk blaja flash!

tulisan buruk -> plagarism

+ Tulisan buruk --> Plagiarism +


Ble bc je tjuk aku kt ats, mesti rmai yg x phm. Aceli, ni adalah cter dr pengalaman aku ms skola dlu..

2 minggu lps, ak n membe2 wat study grup coz on Tuesday de test Ethics. Ms tgh stdy tu, aku bc la sal 'Plagiarism'. Buku tu tulis, 1 example of plagiarism is when u take another person work . B4 dis, aku konfiden je yg aku x penah wat plagiarism (mayb penah tp sket2 jela kot).


But, afte bc contoh tu.. aku tros tsengih cm kerang. Tingat lak aku sal cter aku ms skolah rendah. Lau x clap, ms tu aku std.5, aku ni terpilih jd setiausaha Kelab Bahasa Melayu. Aku dipilih melalui undian taw, rmai yg sokong aku, sbb aku ni femes (sbenanye aku tumpang glemer abg n kakak aku, diorg femes ms skola dlu. So, aku pn tkna la tempias kefemesan diorg ). Ms tu, ade senior (kwn spupu aku) cdgkan nme aku unt jd setiausaha. aku pn ape lg, aku ckp la kt kwn2 aku "Jange undi saya,jange undi saya" (konoooon, padahal lam ati aku mmg nk suh diorg undi aku pon.hahaha).


Dipendekkan cter, aku menang majoriti mudah. So, aku jd la Setiausaha Kelab Bahasa Melayu. Pastu,ckgu penasihat kasi aku seketol bku log tebal, mtk tlg aku tulis 1 report (report tu dh ade, aku juz kna salin jela), sbb ckgu tu x sempat nk salin.

Then gelabah tenuk la aku, nk taw nape?? Sbb tulisan aku ni buruk,x lawa, udos n cm2 lg. Aku igt lg ckgu tution aku ckp tulisan aku ni bkn cakar ayam, dh cm cakar biawak.. pastu die gelak2. Saket ati aku, dh la die tu x ensem, misai kucin.. yekkk. (eh, dosa lak aku ngate ckgu).

Aku amek je log book yg ckgu kasi. Tp jgn arap aku nk tulis. Mati idop blik pn aku x kan tulis, dh la kna tulis ngan pen. Mna aku reti.

Aku mntk tlg sorang kwn bek aku ( lam clas,die duk sbelah meja aku). Nma die Azmina (erm dh lma x jmpa die, rindunyer...), die ni sgt la kreatif, tulisan lawa gler. Mmg lawa selawa2 nye. Sbb tu aku slalu bli pensil sma cm die. Aku igt lau gna pensil sma cm Azmina, tulisan aku pn akan lawa..haha. budak2.

Azmina ni mmg bek, die la tlg aku salin report tu. X smpai 1 ari pn, report tu siap.

Aku pn dgn bangganya g blik guru, tros tunjuk report tu kt ckgu.
Spt yg aku jangka, ckgu 2 puji tulisan aku lawa.. tp yg xley blahnye ckgu tu ckp. "Lawa la tulisan awak. Kalau cmni, ckgu nk awak tulis report ni tiap2 bulan la. Awak pegang la buku ni."... Tros aku bpeloh. Lam ati aku menjerit "Azminaaaaaa!!!!!!".

Pastu, aku x igt dh pe jd ngan report 2..

Sian Mina (nickname Azmina), mcm2 lg aku suh die tulis unt aku.

Yg plg 'biola' ( mak aku mrh sebut biol) skali, skolah aku ni ade subjek br iaitu subjek "Tulisan Caligraphi" (x igt la nme btol subjek ni, tulisan caligraphi ke tulisan cantik). Smpai skrg aku xtaw nape subjek ni di ajar. Mmg tiap2 minggu la Mina tlg tulis kt bku aku ( bku ni cm bku muzik, yg ade 3jalur tu). Tp smpai je tym test, senget-menget a.k.a herut-berut la tulisan aku. Lenguh tgn aku..

Tp skunk, tulisan aku dh ok. Wlupon x bape cntek, tp ok la. Ni sume sbb aku rajenkan diri aku menulis (practise make perfect beb).


Aku pn sedar la yg aku ni dr kecik lg dh tlibat ngan plagiarism. So, punca aku melakukan Plagiarism adalah kerana tulisan ku yg buruk. Dat's y la aku tulis :-

Tulisan buruk --> Plagiarism
(condition) (conclusion)

Sape yg amek subjek AI phm la sal condition implies conclusion ni.

Dear Nur Azmina bt Abdul Halim (she at uitm Shah Alam now): If u read this, i'm sure u wil laugh... hope u stil remember our sweet memories. I wan to apologize 4 everysingle mistake dat i've done. (same goes to Aisyah Nabilah, Masni, K long n Suzaima). Rayer nti dtg umah aku yer..
Thanks to yanaBang 4 da correction (Plagiarism).

9.05.2008

+ first posting +

+ First Posting +


eloww eberybody... ni first posting aku.. dlu ak dh wat blog unt ♥Crystal Inspire Resource(CIR) tp x aktif pon.
Skunk ni rumet ak Pinat a.k.a 'c burung kakak tua' suh ak wat blog. Ak pn xtaw nape ak leh ikot ckp die.. ak x de la minat sgt berblog ni...kalau bc blog org suke la..

erm.. xpela, ak arap ak akn menyukai blog ak ni...
and ak arap.. korang pn ske gak la ngan blog ak ni... ak namakan blog ak ni nyet-nyet sbb layout die byk monyet2 yg cute.

monyet2 ni nme die yoyo & cici. De sorang kwn ak tu ske sgt nyet2 ni. Scr x lgsg, ak pn dh tersuke gak ngan yoyo & cici ni..~sekian.