10.21.2008

+katok oh katok+

+A nite to remember : KAtok Oh KAtok+



Amaran : Posting ini tdk ada kena mengena ngan cter "Katok Oh KAtok" lam majalah humor no.1, Ujang.


Al-kisah, di suatu ptg Selasa yg redup. Aku, chucky,emi, mira n shima g la berbuka pose kt Nims Island (wah2, name glemer gitu). Kami sume pose 6 (de gak yg x pose..hihihi).So, spt yg dirancang, aku, chucky, mira n shima tiba kt Nims kul 6.30pm. Dan, TIDAK spt yg dirancang Emi tiba kul 6.50pm (isk3).. kami pon order la makanan msg2. Antaranye : -


+ MENU +


Unt makanan : AKu, mira n shima order ns goreng black pepper (diorg tiru aku...hehehe).EMi ngan chucky order fish fillet (diorg x tiru aku..hahaha).

Unt minuman : Chucky,EMi n Mira order memory lane. AKu order mochacino blended,shima lak aku x igt die order air ape..(sori ye shima...hehehe).

Air chucky n mira smpai dlu (sbb Emi order lmbat, die kan dtg lmbat). Pastu, air emi lak smpai. Air emi ni spesel sket sbb glass die tinggi n besar (cm emi
gak).. So, blaku la upacara "jeles-menjeles" kat air emi. (Kesian emi, die x slh pon..naseb mu la emi.hehehe). SO,terbukti la emi mmg ade affair ngan brader yg wat air kt Nims. sbb tu air die byk.hehehe....

Pastu ns goreng black pepper lak siap. Unt kali ke-2 upacara "jeles-menjeles" blaku lg sbb ns goreng shima byk compare ngan ns goreng aku n mira. Tp upacara ni x sehebat yg emi td.hahahaha...

Upacara ni x stop kt cni je, afte fish fillet chucky smpai, ktorg tgk...Mak ai!! byk gler lauk die. Penuh 1 mangkuk x berhayun tu... SO, ktorg meneruskan upacara "jeles menjeles".

Fuuh..tu br introduction , pe yg aku nk kongsi ngan pembaca2 sekalian ialah peristiwa yg berlaku afte ktorg selesai mkn.

Lps dh abes mkn, borak2 sume... Aku rs cm tpijak sumthg yg lembik... AKu tgk bwh meja.. Jeng jeng jeng... AKu lihat 1 makhluk bsaiz kecik tp extra gemok-kembong n mpunyai kulit bkilat. KATAK!!!! lam ati mmg aku geli yg amat. aku x mjerit sbb aku taw 2 3org member aku mmg kuat melatah. SO, pelan-pelan aku ckp.. "Chuck, lau aku gtaw ni ko jgn menjerit.. Bek ko bangun sbb bwh meja ni ade katak".(Lbh kurang cmni kot ayat aku, aku pon x igt sgt). Aceli, aku xtaw tu katak, aku igtkan tu kuih koci sbb bkilat cm kuih koci.

Katak tu btol2 ade kt bwh tmpat chucky.... Then sepantas kilat sume org bgon n mjerit kecil (ala2 cute gtu). Chucky je yg tros angkat kaki ats krusi n mjerit
cm org tkena kejutan elektrik (cm cter Buli Balik~Sape salah kena karen!!).. Sume pekerja Nims yg ade kt meja dpn TV tu bdiri cm nk nyanyi lagu Negaraku (yg Indon tu arap nyanyi lagu negaramu ye). Aku cm nk tlg chucky, tp aku taw aku x mampu nk angkat kusi yg chucky duduk tu..hehe.

Tp aku lawak ble aku tgk sume tukang2 msk kluar tgk ktorg. Yg plg lawak, de sorang brader tu siap pegang sudip yg besar gler tu... sume wat muke pelik.

Then, aku ckp "ade katak".. diorg sume sengih2. hahaha... chucky mmg tros kna kejutan letrik ats krusi tu. Pastu chucky lari smpai krusi tu jatuh. Tp ms nk
byr tu chucky still wat aksi cm tkena karen..hahahaha.. muke die merah dh, xyah pkai blusher..huhu.. sume org kt ctu tgk ktrog. Jd phatian jap. Best wooo... femes2. hahahaha.


Ms on the way blik, ktorg sume gelak2. Chucky ckp ni adalah "a nite to remember". hahaha.. aku rs sgt lawak. Tros ilang gastrik aku. Katok Oh Katok...
Mira lak wat teori katak tu jln smpai ke bwh meja.. tp katak bole jln ke cik mira oi?? bkn katak tu lompat2 ke?..hehe..

p/s : Seb bek Granny Naddy xde, lau x sure die akan pijak katak tu.

To chucky : Tula, kuat sgt nyakat emi.. tgk kan dh kna sakat ngan putera katak. hahaha... AKu rs lau chucky/emi kiss katak tu mesti katak tu jd prince charming. Pastu leh la aku kawen ngan die, sbb aku yg nmpak die dlu.hehehe.

10.12.2008

Amat dan Lombu beliau

+ Amat dan Lombu beliau +



Amaran : Cter ni xde kna mengena ngan cter lam mjlh Ujang,iaitu Pakcik Kordi dan Lombu beliau. Cter ni xde kna mengena ngan sesapa yg telah idop atau masih mati.hehe. Smua nme n watak adalah rekaan semata2.

Cter ni blaku sekitar zaman 80-an. Zaman tu motosikal ngan kete jrg org guna.Org2 kayo je yg ade moto n kete.




Di satu kg yg aman damai, de sorang mamat ni, umo lam 18 taun cmtu, nme die Amat (nama penuh Ahmad Mazlan b. Zamlan). Die ni x penah pegi skolah, keje die ialah mjaga lombu. Sbb spjg die bela lombu, die mmg dpt income pn. Lgpn die fikir, lau die skolah tinggi2 pn, lom tentu dpt keje. So,better die jg lombu je. Ne la taw 1 ari nti die akn jd Tokei Lombu tmasyhur.



Dh 4taun Amat ni bela lombu. Skunk ni lombu die ade lam 3, 4 ekor. Die asek ngan lombu2 je smpai xde ms nk kuar dr kg die.



1ari sorang membe die jmpa die (membe die tu keje di bandar). "Mat, best woo keje kt banda, mcm2 ade, aku rs bek ko pegi bandar, mesti ko tkejut". Lalu membe Amat blah cmtu je.



Amat tkebil2, dlm atinye bbisik "Pe yg best sgt kt bando 2? Xleh jd ni, aku kne pegi tgk ni."




Keesokan harinya, Amat pon siap2 la nk ke bandar. Amat x pegi sorang taw, die pegi ngan lombu beliau. So,pe lg, Amat tunggang la lombu beliau (spt Mat rempit nek moto) pegi ke banda. Smpai je d banda, ade motosikal memecut laju dan memotong lombu Amat. Amat tkejut la.

Die bkata, "Menatang apo la tu laju tol potong lombu aku ni. Xleh jd ni, 'lombu2' bandar ni lg laju dr lombu aku".



Amat meneruskan pjlanan. Die tjumpa sorang macik, Amat pn btnye, "Macik, nape 'lombu2' banda ni laju2 sume?".



Macik tu jwb, "Owh,'lombu2' banda mmg laju, depa isi petrol lam perut 'lombu' tu."
"Petrol tu ape lak?", tnye Amat yg bengap.


"Eh, ko ni, petrol pn xtaw, ko jln trus, smpai simpg belok kiri, ade 1 kedai yg bumbung kaler ijau. Tula Petronas! tmpat isi petrol." kata macik tsebut.



Amat tros pegi ke tmpat yg macik td ckp. Smpai je kt tempat yg bumbung kale ijau tu, Amat tgk byk 'lombu2' banda tgh beratur unt isi petrol.


Amat memerhatikan cr diorg isi minyak. 1 demi 1. Smua org yg isi minyak tu, angkat tempat duduk motosikal diorg. Lps tu isi myk lam tank under tmpat duduk tu.



Skrg smpai turn Amat isi minyak, die tcari2 tmpat duduk lombu beliau. Haa,dh jumpa! Amat mengangkat ekor lombu beliau, kt situ jga la Amat jmpa tangki unt isi minyak(phm2 la kt mna ek).



Pastu Amat ckp kt bangla yg jd cashier tu, "Nk isi myk singgit." Bangla tu ikot jela.


Amat tnye "Cmne nk isi minyak ni?".


Bangla tu jwb " Cm lam iklan la, angkat,tolak, masuk, picit. Itu pon tataw ka?"




Dh byr sume, amat tros picit mende tu (xtaw la aku pe nma mende tu) dlm lbg 'tangki' lombu beliau.Lps tu, lombu Amat tros tkejut+ mjerit dan berlari skuat ati. Lombu tu jd cmtu sebab petrol td dh msuk lam bdn lombu (tros jd gilo).



Amat begitu kagum krn lombu beliau dpt bgerak lbh laju dr moto td(yg dsangkakan lombu banda).Amat pegi lg kt cashier tu. Amat ckp "Bang, isi myk 50sen lam tangki saya, saya nk pegi kejar lombu sy la", smbil mbuka seluar beliau agar bangla tu dpt tlg beliau isi minyak .





Erkkk...



Moral :


  1. Ilmu pengetahuan tu penting.

  2. Jd lah manusia yg ambil kesah ttg kejadian d sekeliling kita dan isu2 semasa (tp jgn jd tepi kaen org lak).

  3. Jgn tlalu asek ngan hal sdiri je.