12.16.2008

+ Berbeskal di Taman Botani+

Di ari selasa yg redup, iaitu arini. Aku n rakan2 plan nak g gym kat MPH or lebih x glemer dgn name Dewan Sri Sarjana. Tp gym tutup. Hampess. Then, ktorg g Taman Botani nek beskal ramai2. Best gilerrr... tu je aku nak ckp sbb aku xde mood nak menaip. Nak taw sebabnye?? Nti aku story lam next posting.. Pic kat Taman Botani pon aku akan upload later. Emi jgn jeles ye... ktorg nek beskal. wekwek.

12.01.2008

+pic karok n bkak poce at kbmall+

+Gambar mariiiiiii......Yaribaaa yaribaaaa+



----------------------------------- Picture Karok ----------------------------------
Atas request drp 'Oyang'. Aku upload pic tym ktrog g karok afte final aritu. Kali ni karok xde la best spt yg sbelom2 nye.. Sbb 'bahan' x ckup... hehe.


karok
Ni laa bakal2 penyanyi.. Sorang lg tertinggal, Chucky (model baru) sbb die yg tlg snap pic ni (sape suh gne fon camera yg superb,kan dh kna jd photographer.kih3). Try tgk Shima (aku lebey slesa panggil die moyang), die ni bdak bek.. Ms ktorg nyanyi lagu umberella die tutup mata.. bgos shima, jg pandangan mata k. Pinat_kekecang lak masih ngan 'keunggulan cinta dr sinar mata'.



Mira+chucky
Korang mesti konfius kan?? Mira ni (aku lebey slesa panggil die nenek) hepi ke sedey? Muke cm sedey tp yo yo oo karok.. Aceli, aku pon konfius die hepi ke x. hehehe... tp nenek ni diam2 ubi brisi..



Me+Chucky
Sori la aku ter'retard' jap. Aku mmg xley karok, asal msuk je bilik karok, aku tros sawan. X biase.. Tp lau msuk masjid, sure x jd cmni.




Ayus+Chucky+Me
Ayus pon tunjuk skill gak tu... Die nyanyi ok la, tp lau x nyanyi lg ok kot... hoho.. gurau jela jolie.



--------------------------------- Picture Bukak Poce ------------------------------
Ni lak pic ms aku n geng2 'barongan' g bkak pose kat Kb Mall. Jgn ditnye nape aku panggil geng 'barongan'..bole bikin gado.



Pic 1
Break-fast at kbmall
Pic 2
Break-fast at kbmall 2

Ni la bffs aku.. Sume dh brubah.. Sume dh slim (kecuali aku). Sume dh ade boipren(kec aku).Ok, meh aku introduce sekor2 kwn aku ni.

Dari kiri : Yura Siok a.k.a Tok Batin Sakai, Sarra Gende/Kiah, Jetun a.k.a Jagong Manis, Nadiyah a.k.a KingKiaw,Sha Porek, Alia Cunted (hahaha), Kimah Khuns a.k.a Gaiko.

Mesti ade tertnya2 nape aku upload 2 pic yg same? Pic ni x same la korang... Lam Pic 1 tu aku sengih nmpak gigi. Lam Pic 2 aku x bape nak senyum. (Aku lau upload pic tgk muke aku je... hehehe).

Ok la, ni jela untuk segmen 'Gmabar mariiiiii' kali ni. Next tym lau ade pic best2, aku upload lg.
+Kisah Cashier yg Mangkok Jamban+


Adoyaiiii.. lom stat story lg aku dh mengeluh ni. Aku br je balik dr alamandul ni. Tujuan aku g sane bukanlah unt window or door shooping. Tp unt g bli brg2 unt project. Sume brg dh setel kecuali cardboard n rechargeable batery. So, sbb ms pon dh suntuk, aku decide nk g bli kt alamanda je. Aceli,arini aku pening pale sgt3.Cuaca arini panaass melampau.

Ok, dipendekkan cter. Aku sampai je Carrefour, tjumpe Eniey ngan tunang die. Ktorg pon borak2 la. Best jer aku nengok org dh ade tunang.huhu. Pastu tros nek level 1. Nak g cr battery ngan cardboard. Cari punyer cari.. x jmpe. Sbb arrangement brg kat sna dh bubah (rajen tol diorg ni ubah2). Berbekal pepatah yg aku blaja, 'Malu btanye,sesat jln', so, aku pon g la tnye cashier tu (laki tp x bape nak ensem).

Aku tnye la "Sekius me,rechargeable battery kt mne ye?".

Pastu cashier tu jwb.. 'Hah. Ape?'

Aku pon ulang la lagi soklan. X phm2 gak mangkok jmban tu.

Aku pon ckp la "Bateri yg boleh di cas kt mne yer?"

Die pon tunjuk kt belah kiri (tunjuk ngan cr memuncungkan mulut...Siottt, dh la x ensem! ko dh xde jari ke nak tunjuk elok2?? ).. So, aku pegi la. Smpai je tmpat yg die tunjuk td, aku tengok kat rak sume nye trusun brg letrik. Rice cooker, toaster, heater.. Xde pulak bateri.

Ok xpe, aku ni jenis yg cool. Xpe2, aku cr sdiri. Xde hal punyer.

Dh penat aku pusing2. X jmpe gak. Aku g lak tnye salesgirl yg duk kt tempat jual digital stuff tu. Yg ni pon mangkok jamban gak ni. Xtaw rechargeable battery tu ape. Die cume tahu 'bateri yg boleh di cas'.Xpe la pompuan, ape2 jela. Salesgirl ni pon tunjuk kat baleh kanan lak. Aku pon g lak belah kanan. Tgk2, tu tempat jual printer, mouse n brg2 komputer la. Xde lak bateri.. Xpe2, aku cool. Bkn nye penat pon kan kna pusing2 dlm Carrefour tu.

Ok, kebetulan ade sorang staff Carrefour ni lalu dpn aku. Aku pon panggil la die.

"Sekius me.. Rechargeable battery kt mna?"
Skali die pusing.. Owh, agak ensem jugak wajahmu.

"Owh, kat depan sana, kat tempat yg ade basikal tu. Nampak x? Khemah2 tuuu..." terang mamat ensem ni kt aku smbil jari die duk point kt tmpat jual basikal.

Haa..die ni je yg taw apekah itu rechargeable battery.

Aku pon pegi la. Binggo! Jmpa la battery yg aku cr tu..
4 biji battery GP 2700 + charger = RM 178.00.
Mak ai, mahalnye.. aku bli energizer br RM68.00

So, aku pon amek la yg murah sket iaitu GP 2500. Aku taw die murah sbb volt die lg randah compare ngan GP 2700 tu. Tp kat tmpat tu x tulih lak harga.

Aku g tempat scan brg sbb nk taw harge. Tp hampeh nyer bateri, die xde barcode. Cmne aku nk scan lau xde barcode.

Aku pon pegi la kat cashier yg TAK ensem td. Aku ckp kt die batery ni xde harga. Die lak duk suh aku g scan kat tmpat scan tu. Siap kasi penerangan kt aku fungsi scan tu n kat tiang mna yg ade alat scan.

Weh cashier yg x ensem!! ko igt aku ni bodoh sgt ke xtaw scan tu menatang ape? Igt dh pandai sgt la tu dpt jd cashier Carrefour(Sori la kpd cashier2 yg len,aku bkn nk mengata profession korang).

Mmg cashier ni dh melampau. Aku pon tinggi kan la suare (tinggi sket je) sbb nk kasi cashier tu paham ape mslah aku. AKu pun ckp "Try scan battery ni, sy nak byr!".

Die duk scan tp x dpt2. Die pon tkial2 cm beruk kna budu la. Cr barcode x jmpe. See, now ko fhm kan nape aku xle scan batery ni... Ko tu yg bebal xnk dgr org ckp. Yg ko duk cter kat aku sal kegunaan scanner yg ade btempek kt tiang tu wat pe. Meh cni aku scan bontot ko. Nak? Mau nye buasir seumur idop.

Pastu, si bebal ni pggil 2 org kwn die. Sorang laki, sorang pompuan (ooo.. panggil geng ye, igt aku takot?). Pastu kwn die yg laki tu kelebet2 la bateri tu. Kwn die ckp bar code ade kt bwh ape ntah (yg mcm pin yg besar tu,aku xtaw name die). Pastu aku ckp, tanggalkan la pin tu, aku nk taw harge. Cmne aku nk byr lau aku xtaw harge.

Kwn die yg pompuan lak menyampuk "Ala, harga die dlm RM60 cmtu".
Wei pompuan, ade aku tnye qoutation or anggaran harga bateri ni?? Aku nk korang scan kan bateri ni unt cek harga die sbb aku nk byr.. Tlg la, penat aku duk deal ngan makhluk2 dr planet marikh ni. X phm bahasa!!

Mmg diorg ni wat aku ilang sabar.
AKu ckp la "Tanggalkan la pin ni then scan, sy nak byr skrg."

Pastu cashier tu duk wak lawak lak.. ade ke die nk bkak pin tu ngan tgn. Smpai mampos la xle bkak abg oi.. Setau aku la, mende tu kna bkak ngan 1 alat yg mmg khas unt bkak pin tu. Pastu die ckp "xle bkak la, ketat sgt". Aku like 'Perlukah aku gelak atau aku nanges guling2 kat depan makhluk yg mengong ni??'. But,no need to waste my tym. Aku amek la bateri tu then pegi kt kaunter depan. Kaunter ni Indian guy yg jd cashier. X smpai 20sec aku ckp kat cashier ni, tros die faham prob aku then tlg buka kan pin tu. Then die ckp "Ni bar code die, now u bole scan". SEE!!! India pon fhm aku ckp taw.

Skali aku scan, harge bateri tu RM 110.00. Pandai la si mangkok jamban yg pompuan tu ckp RM 60.00. Aceli, harga bateri tu within bajet aku lg. Tp disebabkan aku bengang thp gaban ngan cashier tu, aku x bli bateri tu. Spoiler tol korang ni. Esok aku nk g beli bateri ni kt Bangi. Agak bodoh gak tindakan aku ni tp aku xley la. Geramm ngan cashier bodoh tu.

Ni la pic battery yg aku nk gna unt pojek aku tu. Battery ni sgt powerful..Ni yg GP2700. Tp aku nyer GP2500 pon dh ckup... Ni gak la bateri yg cetuskan kontroversi...