3.16.2009

+aku benci peah+

+ aku benci #$%^&* +


mlm ni aku teramat sgt very de bz. tp aku nk tulih gak blog sbb ketidak puasan hati aku. Aku wat posting unt tunjukkan prasaan pueh ati aku. Td aku tgh wat pojek, tetiba x dpt continue, aku pon decide nk share sumthg ngan pbaca sume.

Ok, cter nye cmni.. td aku ke admin, bahagian HR ( xtaw ape tu HR??? cr sdiri). B4 dis dh byk kali aku dgr cter x best sal HR ni. Psl surat pending la, surat lmbat kuar la n so on. Mostly bkaitan ngan surat la. Then, td aku terpaksa gak pegi ke HR ni sbb keadaan memaksa. Aku kna g amek satu surat yg dh lma pending. Dlm kiraan aku, surat ni suppose dikuarkan januari 2009.Tp ade sorang individu ni suh aku g cek surat kat HR,sbb suppose surat tu dh kuar lama dh.

Ok, aku pegi la. Di pendek kan cter, mule2 jmpe kerani kat. Then P.I.C yg handle surat xde. Ok fine, aku tunggu. Afte 30 min die dtg. Then, kwn2 taw x, ngan muke yg x frendly di tnye aku "Ape hal?".Wahhh.. ni cm nak cr gdoh sis!Muke die mmg cm x mo lyn aku pon.

Then aku ckp nk amek surat. Dia pon suh aku kasi ic, aku pelik dh. Pastu die ckp "kasi la ic ke id". Lam ati aku ckp "Baik Inspektor sahab!" Aku kasi la ID aku, die pon msuk lam bilik die.

Pastu die kuar. Ckp surat aku xde, aku pon ckp la yg ade sum1 yg suh aku dtg cni unt amek surat(org ni 'somebody' la).
Pastu die ckp "Sy yg handle bahagian ni, sy x penah jmpe nama awak." tu xpela lg. Yg aku hangin, bole die ckp "Nama aw ni x familiar la, sy x penah tgk pon ade nama aw". Siot ko!!! Aku knal ke pon tidak,cmne ko nk familiar ngan nama aku, aku ni bkn la selebriti yg cr publisiti murahan. Tp aku dtg ngan cara elok.. X ptot ko lyn aku cm aku ni pengemis. Belagak x btempat! Haaiih.. mrh nye aku. Tp saba jela. Yg plg best, die duk mduga aku. Seolah2 aku ni cm x layak unt dpt surat tu. Tnye tu, tnye ni. Siap tunjuk database die lg.eleh, database pkai ms excel je... x hebat pon ko. aku pkai sql server taw..wek wek... hahahahaa.X ckup ngan ms excel zaman batu die tu, die kuar kan borang2 nk buktikan kat aku bhwa mmg nama aku ni xde lam senarai.

Bla bla bla... Pastu die suh aku jmpa lecturer, isi balik form then suh lecturer wat satu surat pengesahan n attach ngan form tu. Mak ai... lecturer lak yg kna wat suratnye.

Then, aku pon mintak diri unt blah. (tp aku still hormat die, sbb die tu lg tua dr aku. Even aku rs org cm die x ptot dpt direspek).

Aku tros ke coit tgkt 6, ckp kat staff kat ctu sal mslah surat aku. Then, akak yg jd assistant dekan, bkak file die. Jeng jeng jeng.. taw ape yg aku nmpak? Salinan surat yg aku nak tu...( sebot tol2, "nak ttuuu"). Akak tu ckp, ni just salinan, original copy shud dpt kat aku. Then, aku mtk akak tu fotostat 1 salinan unt aku.

Tanpa blengah, aku tros ke HR balik. Aku g jmpe dat person, then aku tunjuk surat tu.
Bole die tnye aku "Cmne aw dpt ni?".
Aku jwb "Dekan kasi".
Yg plg membangangkan aku, die tnye "Mana surat original?".
Ms tu muka die cm dh brubah. (Tkejut agak nye sbb td mati2 die ckp surat aku x wujud pon).

Aku jwb "Ptot nye sy tnye aw, mana surat original?".
Then die msuk bilik die. Pastu die kuar,ckp "Sori la dik, surat ori aw xde".Pastu suh lak aku pkai je surat salinan ni unt tujuan tertentu.(tp still ngan muke kerek)

Aku like WTH+WTF+WWF+WTF+WWW die ni. Tp bak kate patah-patah, "Best Men Win". Biar la die ngan pangai dia cmtu. Akhirnye malu ngan pbuatan sdiri.

Bukan ape kwn2, aku dtg ngan cara baek, tp die lyn aku cm penjenayah. Tu satu hal. Cmne uniten nk make sure quality dithp yg bgos lau staff die pangai cmni. X professional lgsg tp konon2 nk generate professional. Aku ni bukan anti uniten. Tp as a customer, akak tu x ptot lyn aku cmtu. Dh la keje kna die kat jabatan "Sumber Manusia", len la kalau die keje kat "Sumber Haiwan". Leh la wat pangai cmtu.

Aku taw sape nama staff tu, tp aku xnk aibkan die. Sekiranya sesapa yg tbaca blog ni adalah slh sorang staff uniten. Jgn trase ati lak. X sume staff cmni, rmai gak yg professional. Tp,aku dh rs tawar ati unt berurusan ngan org2 sebegini.