6.24.2009

+ Kejakunan ku, ke'perak'kan mu +

Wah wah.. tajuk entry cm lagu Ct lak.. Kesilapanku Keegoanmu. Ni antara lagu pebret aku tym karok.. sedap woo aku nyanyi, sejibik cm ct..Bukan Datuk Ct la, cm Siti Udin yg jual jagung blkg umah jiran aku...Jagong rebuh neyy..jagong rebus neyy, jagong jagong... (adek aku mesti kenal die ni).


Lau tgk tajuk di atas tu.. 'perak' tu bkn mksud aku negeri Perak tp 'perak' stand for peghak jakun tu.. hahaha.


Last nite, I'd been invited for a dinner. Ecece kecek omputih plak. Bia grammar berterabur pon... Timah's sis treat me..tenkiu Kak Intan!! jasamu dikenang. Beliau telah banjer aku n Timah dinner di The Manhattan Fish Market. Aku mna penah mkn kat citu.. X mampu aku. Kire smalam adalah first tym pertama aku la..hoho. Xde nye aku nk perabis duit berkepok aku ni untuk mkn mende2 mhl. Sifat kedekut aku mmg tegarr.. Plg2 pon aku mkn Secret Recipe, Keni Rujers.. Tu pon 1 sem, 1 kali sajooo... X larat dh nk membela lelemak.


Msuk je kat Manhattan, aku dh blur xtaw nk order ape.. terserlah lak kejakunan aku.. Tp aku control. Seb bek aku dh biase ngan diorg sume. Ape2 pon, aku suh K.Intan yg suggest, aku mkn je. So, aku order Fish and Chip (Dory Fish) and Ice Lemon Tea. Timah lak order Butter Rice with Herbs ngan ikan ijo .. tah la, aku xtaw nama mknan pelik2 ni. Pastu K.Intan tambah lg order 1/2 dozen oyster ape tah..


Pas mknan smpai sume.. Ktorg pon mkn la, b4 tu bc doa dlu.. Sejakun2 aku rupenyeTimah lg la perak.. Oyster punyalah sedap die ckp xle nk mkn.. Rs mual2 la, loya anak tekak la... Aku like lantak ko la Timah.. aku mkn je.Nyum2... Tp aku wonder, nape tetiba Timah loya2, b4 tu die singgah Guardian usha2 pregnancy test.. Apa maksudnya?? Hahaha.. korang jgn pk len plak.. Pregnancy test tu untuk kakak die la. Timah masih suci... mcm aku jugekk.. hoho.


Pastu fish n chip aku smpai. Mak aiii, besa gedabak fish die. X penah aku mkn fish n chip sebesar itu. Penuh 1 pinggan, smpai terjulur2. Aku xtaw cmne nk potong sbb besar sgt. Then K.Intan ckp.. "Potong kat tengah dulu". Aku pon potong la... Aku mkn separuh je fish and chip tu dh kenyang.. K.Intan pon same. Mkn half je. Timah je yg gigih duk perabis ns ngan ikan ijo die tu. Sekelip mata..zaappp.. Mkanan Timah abes. Mak ai, hebat gile perut gendut Timah ni. Kagum aku. So, disebabkan aku sedar mknan ni mahal, aku pon suh la diorg tapaw yg x abes tu.


3 org makan smalam abes dlm rm100, so kalu seratos dibahagi ngan tiga,erm... dlm rm33.34 sorang. Ok la kan? Untuk servis yg tip top, waiter die yg sgt frenry (friendly), layanan 1st class.. Pastu ice Lemon T lak leh refill berbelas kali. (Timah refill ompek bolah kali). I liiike... X mcm Secret Recipe %*^&$ (xle mention nama tempat), layanan mcm hampehss.. Aku xkan pegi dah mkn kat sana. Lau nk mkn pon, aku g Secret Recipe Jusco Cheras Selatan or Alamanda, layanan ada bagoss.. Aku ni amat mementingkan layanan sbb aku byr 10% untuk services. So, aku mmg deserve lyanan yg 5 star..hahaha. (ni kata2 org yg kegersangan layanan).


G opis arini aku bekpes ngan mende ni la.. X basi pon sbb terer bab2 menyimpan mknan x abes ni. Fuhhh, mkn sejuk2 lg sodap. Kenyang.. Tgh syok2 aku mkn tetiba terjongol Baek Punye kat blkg. Alamak, malu dennn.. Aku dpt rskan keghairahan Baek Punyer nk rs fish n chip aku ni. Aku pelawa die tp die tamo.. Die sedar kot aku pelawa-pelawa ayam je. Sure, mlm ni die g mkn kat The Manhattan Fish Market ni.Siap tnye aku lg beli katne, tula ni la. hehe.


Untuk membuktikan aku g mkn kat sana, aku akan tempek pic dinner ktorg smalam.


Plan aku n Timah, dpt je elaun keparat nti. Ktorg nk g mkn kat sna. Mkn Platter ape tah, aku x igt nama menu die tp mmg sedapppp (kata K.Intan la)..Kopak la aku nti.

6.21.2009

+ Hepi Father's Day to Abe Dieyy +

Smalam,21 June 2009 adalah Hari Bapa.. (mcm la korang xtaw kan). So, aku amek kesempatan ni sms ayah aku wish die Selamat Hari Bapa. Ayah aku skunk xde kat umah, die tgh attend training kat mna tah.. aku pon xtaw.. Ayah x gtaw aku pon. (Eleh, Abe Die, igt die sorang je g training.. Sy pon g training gak la..3 bulan lak tuuu.. Lg lama).

Aku just sent simple sms.. Just wish and pesan suh die jg kesihatan. Suh ayah kurangkan smoking (Ayah aku hard core smoker, xle nk wat ape dah.. Dlu dh try stop tp jap je..pastu jd balik).

Ayah aku (formally known as Abe Die) sgt rapat ngan aku.. Dlm rmai2 adek badek aku, aku ni la yg slalu kna buli jd tukang urut die. Bile die balik keje penat2, die mesti pggl aku suh urut2 blakang die.. Haa, bukan Ekin je pandai ngurut, aku laaggii terer. Rugi la ko Mawi x tekel aku dlu. Hehehe.. Bukan stakat urut mengurut, aku ni merupakan 'pencabut uban' dan tukang potong kuku x bergaji. Aku pon x phm ayah aku ni, bini ade tp nk suh aku gak potong kuku die. Kadang2 die suh aku tlg potong janggut and misai die.

Dlu ms aku form 4, ayah aku suh trim misai n janggut die. Aku pe lagi.. abes licin misai aku kerjakan.. Aku x ske laki de misai, aku ske yg berjanggut je.So,ikot selera aku la. Ayah aku tgk cermin tros tkejut misai die ilang.. Aku gelak2 (dlm ati takot sebnanye, kna marah kang..hehe).. Ayah aku ckp "Emm, mcm pondan xde misai"...Tp kan ade ke pondan berkulit gelap yah??Hahaha..

Aritu aku balik umah dan-dan ayah aku g basuh tgn n kaki suh aku potong kuku die. Aikk, kot ye pon kasi la aku rehat dlu.. Mcm raja lak.. Ske la tu, aku terbongkok bongkok duk potong kuku, die syokk bdengkur... Haih.

Tp aku tgk misai n janggut dah x terurus.. Pastu makin golap lak aku tgk ayah aku ni. Ni mesti ske berjemur ni (bajet mat saleh la ni). Or mayb sbb aku xde kot kat umah. Sedey la pulokkk..

Ayah merupakan sole breadwinner lam famili... Dlu mak aku keje (aku x lahir lg ms tu) tp ayah suh stop sbb suh jg anak2.. Ayah aku staff TNB (dlu dikenali ngan LLN).. Die keje bermula dr bwh.. Keje susah2 untuk cr rezki, siang mlm. Idop agak susah tym tu, skunk ni alhamdullilah la tp still x kaya.. Berkat kerja keras ayah aku. Mak aku lak akan urus sume keperluan n kebajikan anak2. Ayah aku terlalu bz ngan keje. Tp ktorg adek bradek fhm ngan keje ayah aku.

Aku rs kalo korang tnye bape umur aku skunk sure ayah aku kasi jawapan yg salah. Kdg2 umur anak2 pon die lupa.. hahaha.. Tu blom tnye aku amek course ape.. Konfem xtaw ni.. Konfem. Tp ayah aku ni sgt hebat bercerita sal idop die dulu2 (crite yg sedey2, kesusahan dia la).. Lau ktorg merungut sket mula la "Ayah dulu.. bla bla..". Smpai mak aku dh nek muak dgr cter ayah aku. Lau skali dua xpe, ni sepanjang zaman die duk ulang2.. Aku dh hafal dh skrip 'Ayah dulu..' tuu.

Kitorg seboleh boleh nk elakkan dgr cter sal 'Ayah duluuu'... Lau dh stat abes la gegendang tlinge aku.Bagai diketuk2 ngan pahat... Tok tok tookkkk.. Penah skali ayah aku duk citer sal die dulu terer msk murtabak. Pastu die pksa mak aku sediakan brg2 die nk wat murtabak.. Mak ikottt jela. Bukan bleh dibantah Abe Die ni, kan majuk lak. Maka,sunggoh2 die wat murtabak, last2 jd keras cm batu.. Tp sbb nk amek ati, aku la yg perabis murtabak tu. Adek aku lak duk ckp "Eii mkn murtabak ayah, aku tgk ayah uli smpai jd itam...hahaha. " Adakah itu lawak? Bodo la adek aku ni. Kot ye pon ko amek la ati ayah sket, cmne ko nk dpt beskal br kalu ko tlalu jujur? Pastu x psl2 jeles aku dpt cyberpet.. Sape suh ko x mkn murtabak...



Tp try tnye mak aku lak sal aku o anak2 die yg len... Fuhhh, sume mende die taw. Kdg2 mende yg aku x taw pon mak aku taw. Bile aku tnye "Aik, cmne mak taw ni?".. Mak aku sengih n jwb.. "Ade laa...". Mmg prihatin giler mak aku ni.

Tp aku sket pon x kecik ati ngan ayah. (Ayah aku slalu kecik ati ngan aku ade la...) Dr kecik lg aku blaja idop berdikari. Sumtimes aku rs xperlu la terlalu dijaga n dibelai. Independent lg best wooo.. Tp so far aku x penah lg la amek kesempatan atas kebebesan dan kepercayaan yg diberikan.

Lam pic di bwh ni ade muke ayah aku.. Aku xmo gtaw yg mna 1 Abe Die, korang cr sdiri. 1 tu tym ayah mude2.. 1 tu pic dah tua sket. Ade lg pic latest tp x le nk tempek, sbb terlampau berkilat itu kapla...Tkot ade yg silau lak.. hehe.

Pasangan bahagia yg suke gaduh2 manja.. hehe..
Ape2 pon... Thanks to Incik Sa'eidi @ Saedi (btol ke eja ni?) kerana sudi mjadi bapa yg saaangaaat best. Kpd Puan Wan Zakiah lak, u r the greatest mom ever. Dikesempatan ini sy menjemput both of u untuk dtg ke majlis Convocation sy pd bulan August ni.. Penginapan sy akan sediakan, mkn minum sdiri tanggung ye.. LOLX!!!... hahaha. Duit bwk byk2 supaya senang anak mu ini mjalankan proses 'mengepoww' di khalayak ramai.



SELAMAT HARI BAPA KEPADA SEMUA BAPA-BAPA DI DUNIA INI

(Bapak ayam x termasok okkk....)




P.S. To Abe Die : Kalu nok balik nek kapa turbee.. Tket booking sdiri deh.. Ambo xdok kad kredit nk wat online booking.. Kalu dok, balik nek ketopi jah.. Pese ko bini Abe Die etek. Jange demand2..

+ @TNB* teeet...Alliya waz here +

Arini xle bebel byk sgt.. sbb aku pose. Aku lau dh pose, bkn takat mulut je, tlinge, mata sume pose. Jd arini sgt la diam, x byk gosip.. mengutuk jauh skali la. Dis week adalah last week untuk internship. Rs syg lak nk tgglkan opis ni. Last week kami dkejutkan ngan berita yg sgt mengejutkan iaitu.. Aceli musuh karib aku yg slalu aku kutuk2 adalah sorang yg sgt berjawatan besar... Aku xkan reveal jawatan die sbb lau de dak2 opis aku bc blog ni diorg akan taw la sape musuh karib aku tu..

Ape2 pon, aku ttp respek kat die afte bc profile die. Aku bkn nye nk gadoh sgt ngan die tp awal2 lg die dh cr gaduh ngan aku. Aku dpt rskan die sgt anti ngan aku, aku pon x phm.. Maybe sbb muke aku ni cm muke mitak pelempang kottt.. tu yg die hangin semacam je tgk aku. First week lg aku dh kena tgor.. depan2 dak trainee yg len.Pdahal tu bukan silap aku, die yg kasi arahan pastu x igt.. Malu aku. Pastu last2 ni suke suh aku wat itu ini, yg pelik nye.. Die cm buli aku sorang je. Org len x plak... Eii..

Tp xpela, byk gak yg aku blaja kat sini. Personally, i would like to say TQVVM to him, sbb ko dh expose kan aku ngan real working environment.. Cmni la upenye keje.. Aku rs blaja lg best kot.. Tp ms blaja aku ckup x ske lau ade kuiz, sbb aku x ske studi mlm2.. Exam pon aku x ske sbb aku rs pressure kena phm balik sume yg dh blaja.. Aku ske duk lam kelas pastu dgr je lecture.. (smbil2 palotak aku berangan). Tp nak x nk kena gak study,demi famili terchenta aku. ecece..Mak aku bc ni konfem tangkap leleh ni.

To TNBteeet.. I waz here! Cm2 pengalaman yg aku dpt kat cni. Ni adalah antara keje2 aku :

Drp kena wat article and guideliness yg related to IT kpd group leader untuk on of the task,pastu kna wat reserach and analyst untuk one of the local product...last2 kena jd tukang hapdet aka blog administrator. Tetiap ari DUA blog yg aku kna handle, satu blog/portal kat cni, seken blog kesayangan aku ni haaa, nyet-nyet.. Dlm ms yg sama karakter aku sgt berbeza.. Kat blog sana aku sgt nerd and skema (mcm Afgan..hahaha),kat cni lak aku sgt gila2 mcm setannn...hoho.

Yg best nye adalah kebanyakan task ni memerlukan aku berkomunikasi ngan staff2 kat cni (bak kate Spoolat, communication tu sgt penting). Pastu kena kontek diorg, n memacam lg..

Slain drp tu, dpt join team netball diorg. Mula2 mcm dipaksa, lama2 seronok lak... Dpt kenal2 staff yg muda2.. X psl2 aku kena jd Center (ganti je pon).. dh la badan cm tong drum.. kena lari 1 padang.. 10 minit non stop.. terjelir2 aku kejar bola.. skali aku pusing, tgk teMon rilek je larii smbil lompat2.. siap leh wat lawak lg (x psl2 dpt gelaran 'Tiang Gol Bergerak').. Timah lak jd GS (stand for Giler Sexxx..haha). Die ni lg la xyah lari.. Keje die shoot bola je..

Ape2 pon training kat cni sgt enjoy wlupon kekadang agak buhsan.. Workload diorg sgt minimum.. X pressure lgsg. Cme pressure bile allowance lmbat dpt. Tp tadak hal la, yg penting dpt gak wlupon lambat. (to GG Itam : ko make sure elaun bln 5 n 6 dpt skaligus..lau x, ktorg bakar moto ko..hahaha. Moto ko yg mna ek?)

Ms skola2 dlu, kalu aku pegi satu2 tempat aku akan tulih "I waz here" sbg tanda aku penah dtg tempat tu. Tp kat cni mna aku nk tulih ek? Toilet ke cafe?? Cr punye cr x jumpe gak tempat yg seswai(sume tempat ade CCTV). So aku decide nk tulih kat 1 tempat yg amat strategik.. Mmg akan kekal lau aku tulih kat cni. Aku tulih kat dlm HATI aku je..sbg tanda aku penah dtg training kat cni(ohh syahdu tol)..

Conclusion : Sepanjang internship ni aku kena cater untuk 2 jenis Blog and 2 jenis Training.

Blog :
1. Company punyer blog
2. Personal punyer (nyet-nyet)

Training :
1.ICT training
2. Netball training

P.S. Agak2 diorg nak wat jamuan perpisahan x untuk ktorg?? Aku ngan kengkwan dh redi nk nyanyi lagui bertemu dan berpisah ni...

6.18.2009

+ Drag me to Pam 8+

Assalamualaikum pembaca-pembaca sekalian. Kali ni aku nak share satu kejadian aneh yg menimpa diri aku. Mende ni sgt misteri...Aku xnak aku sorang je yg diselubungi misteri, aku nk korang turut serta.

Kejadian ni berlaku pd ari Jumaat lepas lepas, sewaktu kaum muslimin tgh bersolat Jumaat. Sewaktu aku dan rakan2 ingin mengisi minyak di petrol station blkg Alamanda. Aku dikejutkan dgn suara nyaring semasa aku mengangkat nozel (btol ke eja ni?) di Pam 8. Setakat ni jela aku story sbb aku dah menggigil dan berpeluh. Tak dpt nk troskan cerita misteri ni. Hanya watak2 yg terlibat je mengetahui nya.


Summary :

Pd awalnya petrol station ni nmpak sgt tenang dan damai. Tiada apa2 yang mencurigakan.



Tiba2 awan mendung berarak...Keadaan jd agak kelam.Menjadi semakin sesak dan menyesakkan...


Dan inilah Pam 8. Disini lah tempat aku berdiri mengangkat nozel. Disini la aku dikejutkan dgn suara nyaring entiti yg x dikenali. (Aku xnk igt ape yg suara tu ckp, aku xnak, tanakkkkkk!!)


Watak2 dlm kejadian ni.


Pelakon utama aka mangsa : Aku . Ni la heroin..Gmba sgt skema. Di cilok drp resume aku.


Watak lagak ngeri : Timah. Gmba xle letak. Tuan punye bodi x kasi..Sebokkk je. Ske ti den la nk letak.


Tukang gelak I : teMon. Aku tgh cr pic yg best2 nk upload. Aku cr dr angle2 yg menarik.. Gmba mon jatuh gaung ok x???





Tukang gelak II : Nadh Tebolah. Akan di upload gak. Tgh mintak ngan die pic yg die rs sgt cun untuk dtempek disini.Ok, pic dh dpt.. Nadh ckp jgn jual pic ni.. Aku xnk jual la, aku nk kasi free je, sesapa yg nak, sile la amek.. Hehe.. Kidding2. Sape amek pic ni tanpa kebenaran aku, mmg aku korek lubang idung korang!.. Jgn men2 ngan aku. Nadh, tq kasi pic ni. dpt gak ku abadikan lam blog ni. Mmg cunnn gile..


Warning To Pam 8

Pam Lapeee...You shamed me! I hold u but u shame me.. From the sky and bla bla bla.. I curse u Pam Lapan. lolx.. gara2 tgk Drag Me to Hell kul 11.45pm.. Cmni la jdnye.. Sawan smpai suda. Aku ni dh la penakot. Pegi tgk cter ni tym midnite. Bijak2.. Sudahnye, aku tdo je ms tgh2 cter tu.. hehehe.. Kroh kroh krohhhhh. Bkn tkot sgt tp byk efek2 terkejut... Aku bukak mata kecik je.. tgk melalui celah2 bulu mata aku..

Psl misteri Pam 8 tu, jgn tnye aku apa yg berlaku... Aku nak hidup korang diselubungi misteri.

P.S. Gmba2 diatas hanyalah lakonan semula (tu pon aku Google image je, from different angle okkkk. Kpd tuan punye gmba, ko halalkan ek aku copy gmba ni). Untuk menambahkan gimik semata mata.

+ Award from Nadh Tebolah +



RULES:

1. Put this badge on your awesome blog.


  • Awesome ke?? Mekaseh kpd miss Tebolah kasi aku award ni...

2. Award this badge to 10 bloggers whom you think are inspirational and friendly.

3. Make sure you put the recipients name here, along with their links.

4. Let them know about this.



  1. Sume

  2. org

  3. dlm

  4. list

  5. saya

  6. telah

  7. menerima

  8. award

  9. drp

  10. Miss Tebolah (ko jgn pecahkan rasie Pam 8 aku ye)
Itu jee.. daaa

6.17.2009

+ Sedey ;( +

Arini aku sgt marah + geram +sedey + benci (haa.. sume sifat2 negatip ni).

Sbb?

Erm, cm xde mood lak nk story. Byk sgt mende2 x best. Eventhough sharing is caring, sumtimes i want to keep it to maself. Xkan sume rs x pueh ati aku nk reveal kat sume org. Sbb aku nak blog ni untuk tempat bersuka ria.. ~weee.. Tp blog ni juga adalah tempat untuk mengutuk sape2 yg menjadi pilihan hatiku. Biasenye kutuk suke2 je. xde la seriusssss... Ble aku ade prob, jrang aku tunjuk, sbb aku x ske org moody and aku cube control diri aku untuk jd x moody. Wlupon hakikat sebna aku terlalu byk masalah yg kdg2 x terpikul oleh bahu aku.

Penah gak aku dgr masalah2 org sekeliling aku. Aku rs lau aku cter masalah aku, aku konpem korang akan terduduk mendgrnye. Aku syukur sbb masalah2 ni wat aku jd matang and tabah. Mekaseyy masalah.. Kamu byk megajar sy erti idop.

Ble aku agak tensi, aku akan wat sumthing yg bole cool kan ati aku balik. Contohnye karok, tgk muvi, kaco Timah dgn mbuat lawak2 bodoh, bc yassin smpai namges... and yg terbaru, ble aku tensen o busan, aku akan tatap muke anak buah aku, Si Bott.. Huhu.. lps tu baru la rs cm ade semangat. Lega~~~ So, skunk aku nk upload pic latest Si Bottt.. korang suke ke x suke lantakkk la. Yg penting ni blog aku so sukati aku nk wat pe. Aku nk tempek pic aku ke, ex aku ke, adek aku ke, musuh aku ke... Nx entry aku nk tempek pic "legob" (sile bc tebalik) lak. Tu pon lau ade yg request la.hahahahaha.. Lau sesapa x ske o rs menyampah.. sile kuar drp sini and terima kasih atas kejesama anda. Sila jgn dtg lagi ye.

Ok, ni la pic Si Bott.. kita mulakan ngan pose yg plg sexy dlu.

Eberibodi, see my ketiak itam...Gunalah tawas untuk hasil yg terbaik. Rambut xle blaaa..(mcm rmbut atuk die).


Alolo.. hepinyer die. "Burung kakak tua.. lalala.. Botak mmg gemok, gigi ada dua.."

Pandai ke cik Bott kite ni bwk kete? Ponnn ponnn...


Anak buah aku pantang tgk org mkn. Sume die naakkkk.. Aku rs ni saat2 die tengah mengepoww air adek aku. Dlu, aku tgh mkn buah oren (smbil baring depan tv). Cpt2 die dtg kat aku pastu nganga mulut die. Aku ckp dah.. "X bley mkn.. ni yekk ni"..(Yek = sumthing yg xbole mkn.Yekk je yg die phm). Die nk jugakkkk..Aku kasi la die rasa, tros tergebeh gebeh muke die.. Haaa, aku ckp masam, ko nk gak... Rasakan. Lau aku x kasi, abes die panjat2 badan aku ni nk rasa oren tu.. Isk3...

Muke terkejut rs air yg sgt pelik..Haa! Nak lagi? Nak lagi??

Tp mula2 aku tgk pic ni, aku x paham.. Nape Bott pkai bj putih ade line pink tp skirt kaler KUNING??? Ni mesti keje mak aku ni.. Makkkkk, tlg la matching sket kaler tu... Men bantai je mak aku ni. Masa aku kecik2 dlu pandai lak mak aku ni matching kaler. Siap ngan anak tudung and stokin pon matching... huhu.

Yeayyyy.. aku x rs sedey dah... hehehe...
Aku nk ckp sumthg ngan korang
"Mengalah BUKAN Kalah"
So, x salah kalu skali skala kite mengalah. Idop jgn pentingkan diri. Sbb wut goes around comes around. Jgn ske perkecilkan org2 d sekeliling. Jgn igt kite hebat. Jgn amek mudah semua perkara. Ape yang penting?? Kerjasama!!
Sj je aku nk ckp ni, xde kaitan ngan yg telah idop mahupun sudah mati. Ni adalah nasihat yg slalu aku dgr drp family aku.













6.16.2009

+ Timah yang menolak jodoh +

Haaaihhh.. see!Lom stat nulih aku dh ngeluh.. Bkn ape bebb.. Kwn aku sorang ni, name die Timah. Die ni slalu duk merungut die xde balak la.. Dulu ade sorang mamat nk kat die tp mamat ni ade lebam bwh mata. Timah mmg anti org mata lebam lebom.So, rejectttt! Tp xle salahkan Timah, mamat tu x pndai ngayat. Ade ke die kasi MMS gmba die, pastu die tulih :
'Aw tau tak mcm mana nak hilangkan lebam bawah mata?'
Ape ke bodoh soklan ko.. Ptot nye ko tulih la:
'Hye, ni la saya. X ensem tp manis. Bapak sy manager bank. Sy ade Mitsubishi Lancer.'
Haa, cmtu la. Ko kan org kayo. Tp apo nk buek.. kalu mato lobam.. kayo pon tok guno.

Dan ditakdirkan.. Pd satu hari yg hening.. Ms ni kat Cafe Akak Beler, after bekpes.. Otw nk balik ke opis, ade la satu guy ni dgn gentle nye menegur Timah "Dh nk balik ke? Sape nk byr ni?". Smbil tunjuk mknan yg ade lam pggan. Tp disebabkan si Timah ni menghidap saket 'pekak' yg kronik... Maka Timah x dgr la lawak brader ni. Tpksa la brader ni ulang lawak die untuk kali ke-2. Stilllllll Timah x dgr. So, aku yg normal tlg la gelakkan lawak brader ni.. hikhikhik. Then aku ckp "Esok die banjer."

Sotat drp aritu, brader ni asek usha Timah je. Tp malangnya, die ni x cukup inci.. Die lagi rendah drp Timah.. Rendah sgtt...Aku lak xtaw nama die ape, so everytime die usha Timah aku akan ckp.

Aku : Mah Mah, abg aritu usha ko.
Penghidap Pekak yg kronik (Timah) : Abg mana?
Aku : Ala, abg yg wat lawak x jd tuh.

Sejak aritu we all pggl die 'Abg Wat Lawak Tak Jadi'. Tp sbb aku nmpak beliau sungguh2 usha Timah.. Aku tuka nama die.. Bukan Lawak Biase (BLB). Lawak Tak Jadi tu kejam sgt. Then td, ms ktorg balik dr toilet, terserempak ngan brader BLB ni.. Lorong tu cm agak sempit la. Die nmpak je Timah kat sebelah aku, tros die jalan terenot-enot. Cm jln x tentu arah. Nk patah balik mmg xle dh sbb die dh jln kat ctu. Nmpak agak separa terencat gak la die jln cmtu. Bila dh btol2 smpai dpn ktorg aku senyum la...Tp die asek tgk Timah je.

Cmne aku taw die tgk Timah?? Sbb die terpaksa dongak sket.. Eyeball dia pon pd kedudukan 45darjah(seolah2 tgh tgk mende tinggi).

Aku dh ckp kat Timah, brader BLB suke die. Tp die x caye.. Skunk br die sedar. Tp die xnk layan sbb BLB lg rendah dr die. Rugi2.. jodoh depan mata ko tolak mentah2 Mah. Tgk aku ngan Daki... Bahagia je.. teMon lg la, terima je si gigi itam tu. Ko tu je, demand! Padan la ko xde balak. (Aku ade ke??)


Nasihat aku untuk Timah:
  1. Mah, ko trime la brader BLB tu... Putih gebu tu.. Cume kemetot sket jela. Tp xpe, dh kapel nti ko beli la kasut yg high heel kat die.. Sure tinggi melangut die nti. Kalah la aku ngan teMon... hahaha. Xpon ble korang kuar dating, ko dukung die..kepit celah ketiak ko. Org xkan taw yg die lg rendah dr ko. Nk kawen nti, aku akan letak bantal tinggi kat krusi BLB.. so that nmpak la duduk sama rendah. Tp kaki die sure nmpak tergantung nti.. hahahaha.
  2. Ko rajin2 la korek telinga ko, pekak ko tu mjadi jadi dah. Aritu ngan Keti Peri. Die punye la duk tnye ko "Cek dh dpt ke blom?".. Tp ko ngan muke blur duk relpy "Haa??".. Tpksa die ulang2 soklan die. Berani ko ckp 'haa?' kat mak mentua teMon.. isk3..

P.S. Ape2 pon aku doakan Timah bertemu jodoh ngan lelaki yg soleh. Yg mencintai beliau. Amiiin.

+ Adiah Drp Si Dia +

Byk aku update post arini.. Nampak sgt xde koje.. Aku nk show off ni. Last week dpt adiah..wek wek ;p.. drp sesorang yg misteri. Dpt Ferrero Rocher... Hua... Dlm 16 bijik. Best wooo...

Aku xnk ckp byk..Korang layannn pic yg aku amek ni sbg bukti aku dpt adiah (jakun cm x penah dpt adiah lak..hahaha).

Ini adalah pandang sisi...Tersergam indah.. "Sayup mata ku memandang..lambang lalalala.."


Pandangan atas.. owhh sgt menggiurkan.

Dan bile aku terbalik kan.. Tadaaa~~... nmpak montotnye...ini adalah pandangan bawah.


Persoalannya.. Siapakah yang bek ati kasi aku adiah ni??Erm.. Kalau x clap aku, aku belom ade balak lg.

Ini lah gerangan pemberi hadiah ni (yg tudung biru). Tgk la aku pkai spek bulat time ni..Jom gelakkan spek aku ramai2.Har har har harrr... Muda lg ms ni, muke pon kerek je.

Tq to Mohd Aimi Liyana... X sangka mu sgt menghargai jasa aku yg x seberapa pon. Tenkiu3..

P.S. Tingat lak kat Che Abu, die penah kasi Ferrero Rocher yg besar gile.. dlm 50bijik x clap aku. Ms tu bday aku yg ke-17. Che Abu bukan ex aku okkk.. kwn aku je. Tp agak rapat gak la.Tiap kali ngapp cekelat ni, tingat kat die. hukhuk...

+ Kena halau ngan Tuan Tanah +

Erm.. Ni cter yang dh basi. Tp x sempat nk story-mory sbb last weekend bz meng'hangkut' brg2. Ktorg kena halau ngan Tuan Tanah. Bkn sbb x byr sewa okkk(mmg x byr ponn), tp sbb Tuan Tanah dpt penyewa baru yg lg best(konooonnn). Tp dsebabkan tuan tanah kesian ngan ktorg, die kasi la ktorg merempat kat umah sorang foreigner ni kat Murni. Dsebabkan aku ni pembawa tuah, foreigner tu balik kampung untuk 'menoreh getah'(menoreh???), so rumah tu ktorg punye la.. hoho. Awal2 nye tuan tanah kasi suggestion suh duduk ngan org kaum B. Wohohho, idea yg sgt bernas tu. Ko nk mampos suh aku duk ngan diorg. Dh la sexy x ingattt, tp yg tu bukan mslh.. tu rezeki tu. Mslahnye ade org ckp diorg ni sgt3 pembersih(konoonnn), diorg x ske org local ni duduk n wat kotor.. Haaa, mmg btol la sgt.

Lps aku duk umah baru ni, aku jln tepi umah diorg,diorg adalah jiran baru aku. Bau tu toksah ckp la..harum semerbak. Aku jenguk umah diorg...selonggok pinggan x berbasuh lam sinki. Aku rs diorg bukan la pembersih gile gile gilerrrr thp Daa. Tp diorg nk ikot lifestyle diorg.. X nk trime adat kat sini. Cth : Diorg x ske sinki basah2 ni, pelapik mangkuk jmban basah pon diorg x berapa gemar.. Wehh, dh org basuh teeett pkai air la. Mmg la basah. Xkan nk men lap2 ngan tisu je?? Ke nk suh aku intinjak ngan batu? So, sbb tu, diorg ckp org2 cni x pembersih.. Ada betol ka??

Ape aku melalut ni?? Aku nk cter sal ktorg penat lelah hangkut barang. Timah lak tpksa balik kg sbb mak cik die telah kembali ke rahmatullah. Sama2 la kite sedekah kan Al-Fatihah. Semoga arwah dicucuri rahmat dan di tempat di kalangan org2 yg beriman. Amin.

So, sbb aku syg Timah lebih (org len jgn jeles ye) aku tlg la hangkut brg die skali. Tp kat cni aku nk say millions of thank you to our strong women ~ teMon and Yan!!! Diorg susah payah tlg aku pindah. Tanpa diorg maybe aku kena wat doploh trip nk pindah. Diorg sanggup korbankan To'ki and Jongox untuk tlg ktorg. Thank a lot!.. Xtaw cmne dh nk ckp mekasih ni. Ni kena banjer diorg makan Sup Urat Keting ni... Sape nk join?? Hehe...

Ok la.. smpai cni jela.. Nk g toilet jap...

P.S. Pic jiran aku tu xde.. so xle la nk share ngan korang cmne rupe and bentuk jiran baru aku. Tp diorg OK aceli. Tuan Tanah ckp nti kwn2 la ngan kaum B ni,pastu time raya bwk balik kampung.. Suh diorg pakai bj kurung...Ajar diorg smayang. Perlukah aku wat cmtu wahai Tuan Tanah yg budiman?

+ Layout baruku.. Amacam??+

Guys, amacam layout br blog aku? Cun x? Ni aku amek free template je. Aku bukan la 'kera-active' mcm Timah nk wat layout sdiri. Ape yg ade, tu yg aku tempek.. x reti den nk edit2. Sori la lau x ckup cunnn..

Ni haa, arini aku dikejutkan ngan berita tergempar oleh Sepulat. Tetiba si Bos kesayangan teMon ni suh aku nek stage Jumaat ni untuk bg speech. Bukan speech ape pon, just ckp sal ade la sket pojek yg deparment ni tgh wat. Tp persoalannye, kenapa saya saorang sahaja?? Alasan die, sbb aku dh abes study, so aku kna biase kan diri ngan mende2 ni. Afte aku pk lebey kurang 3 minit... Ok, alasan relevan! Pastu, dan dan tu gak la perut aku ni saket. Aku bukan bole mende2 cmni.. mula nk nebes x tentu arah. Speech nye Jumaat ni la perut woiii, yg ko nebes arini nape?

So, terpaksa la aku membuat text sket untuk speech ni. Dh la kna ckp depan 200+ staffs yg sume2 hebat2 belakooo... Oh no!!

Ape2 pon.. "Prepare for the worst, hoping for the best"...

6.12.2009

+Quick update +

Aceli post ni yang last week punyer. Aku igt dh publish entry ni rupe2 nye aku save kat draft je.. Adoi, kecuaian yg x dijangka. Xpela, aku story je..Ari ahad yg lalu, aku and Timah msk bubuq nasi...


Bahan2 nye :


Ape2 yg aku rs perlu.. Humban je ke dlm kuali.


Dan inilah hasilnye.
  • Bubuq Nasiq Sgt sodap hingga menjilat sudip...
  • Di sebelah adalah buah Lai (teMon pggl buah Pear)..
  • Minuman : Air Sarsi (Emi sebot 'air Saksi'..lol).

Meh kite zoooom in bubur nasi hasil air tangan Kak Timah kiteer......


Aku mkn smpai tetido..kroh3...Lawa x mangkuk bujur ni?? Shima punye ni..Ok tu je.. tata.

6.10.2009

+Terima kasih Biskut Cap Ping Pong+

Mekaseyyyy biskut Cap Ping Pong!! Smlam kan, aku konon2 nak diet la... Lunch aku mkn sup sayur je (tp penuh satu magkuk).. Pastu petang tu g swimming. Lapa mmg lapa tp ku tahan jebattt. Mlm tu afte smayang Maghrib, perut aku memulas2.. Saket gile, x penah aku rs sesakit tu. Seolah2 ade sumthing tgh pusing2 tali perut aku x henti. Pastu aku g toilet, tgh syok2 aku qada hajat.. tetiba aku muntah. Muntah smpai xde pape dlm perut aku kecuali lipid2 di dinding perutku.

Dsbbkan rumet aku Timah sgt prihatin, lalu beliau buat la se'mug' milo panas and pksa aku mkn Pil Cikitek Aun (btol ke aku eja?). Aku telan la pil yg berbiji2 cm tait lalat Cik Pah tu. Sgt x sedap tp telan gak. Esok dh la ade Industrial Training presentation. Tp perut ni still duk memulas2 gak.


Then Timah pksa aku minum milo ngan biskut.


Timah : Makan roti kering ni ngan milo.

Aku (yg saket tp maintain cute) : Ni bukan roti, ni biskut.

Timah (yg separa pekak) : Roti xde, ni je yg ade.Mkn jela.

Aku : Aku bkn nak roti, aku ckp ni bkn roti, ni biskut.

Timah (tetap nk menang) : Aku pggl ni roti kering. Ko mkn jela.

Aku (lam ati jela) : Suke ati ko la pekak.


Lepas je aku mkn biskut ni sepeket (3 keping). Dan dan tu gak perut aku sehat. X sakit dah.

Pastu aku tgk la biskut ape yg sgt bgos ni. Ooo, Cream Creaker Hup Seng aka Biskut Cap Ping Pong.


Ni la ghope biskut ajaib.. Hehehe...


Pagi ni, aku dtg opis bwk 3 peket biskut, pastu promote kat kwn2 aku. Secara x sengaja, aku dh jatuh cinta ngan Biskut Cap Ping Pong ni. So, aku berikrar akan membeli biskut ni based on monthly basis (ecece.. mcm tgh present lak). Kerana jasa beliau menyembuhkan perutku.

Td aku present dpn Prof. Sharifuddin tanpa rs saket perut. Siap bole minum teh and mkn bengkang durian. Punyelah gelojoh aku suap bengkang tu, mati2 ingat perasa jagung. Skali, durian daaaa.. Dsbbkan Prof duduk tol2 dpn aku, aku telan gak la bengkang tu. Timah ngan slumber nye hulur bengkang die kat aku, suh aku abeskan. Sioooottt.. Iye iye, aku mmg suke duyan tp bukan bengkang duyan. Aku suke Duren Duren by Big Apple je. Ada paham ???

Lepas je mkn 2 ketui bengkang.. pening palotak aku ni.. Aku pon bukak beg aku, dgn kapla menggigil2 aku amek sepeket biskut Cap Ping Pong.. Lalu ku mkn, tros ilang saket kapla...Hahahhahaha.. Aku pon menjerit "Mekaseyy Biskut Cap Ping Pong"...

Moral of the story : Makan lah biskut untuk bekpes(roti kering kata Timah) , x kesah la Cap Ping Pong ke Cap Raket Badminton ke Cap Iko ke... Mkn ek... Jgn x mkn.

P.S. 17 again anyone??? X saba nk tgk Zac Efron.. ex aku ni. Aku kan Alia Hudgens..(Lol, sile muntah..wek wek).

6.08.2009

+ Isnin yg penin +

Yaooww,smalam mmg aku saket pale yg amat dowww... sbb aku x pegi lunch yoo... hehe.(pengaruh lagu Hip Hop).


Ms lunch smalam, kami semua x g lunch.. Aku saket pale sgt2.. Pastu aku decide nk gunakan ms 1 jam tu untuk tdo.. Maka tidolah seorg Alia dikerusi ini..


Tdo ala2 gaya duyung terdampar di tepian pantai..(guyung okk, duyung bukan duggg). Sgt syiokkk.. Aku suh Timah kaber line. Lau de jantan melintas die akan kejot aku (mana taw Abe Daki lalu lalang). Tgh syok tdo tetiba Timah ckp "Alia bgon bgon weh". Aku pon bgon ngan mamai2, ngan tudung dah kerepot tros join teMon tgk cter JJCM (Jln2 cari mkn). Mmg silap besar la.. perut dh la tgh lapa.. duk tgk lak si Maria Tungku Sabri melantak..Mmg lapa kuasa dua la. Aku tros mencari ape2 yg boleh di mkn.. Haa! Jmpa buah Lai.. Aku pung ngappppp.. Pastu pass2 kat teMon n Timah. Diorg pon sama lapa gak ngan aku tp xmo ckp.


Mmg aku rs cm berpuasa lak smalam. Mmg si Maria tu wat aku jadik gile.. Sume mknan yg die mkn sume ckp sedap. Mkanan x msuk mulut lg tp dh ckp "sedakk sedakkk".. Yg plg best, sume air die minum dlm 1 napas je.. Skali sedut sume air abes... Hebat2..




Waa, lapa x terhingga akuuu. Abes je opis hour tros g mkn, aku order Kuaw Teyy Hailam.. Dlm JJCM si Maria order Kuaw Teyy Cantonese.. Tu sbb aku tingin nk mkn tu. Huh... esok aku xmo dh tgk JJCM.. menaikkan napsu mkn aku je.




P.S. Anda bole tgk sume epison JJCM di http://www.tv3.com.my/. Tp sile la register dlu yer. Slamat menonton.

6.06.2009

+ Kenduri kendara +

Ptg Sabtu,6 Jun.. Saya, Nurul Alia telah menghadiri kenduri kahwin rakan saya iaitu Md Zamhary (Zam) and pasangan beliau Wan Nurhazwani yang bertempat di Taman Sekamat, Kajang. Ini adalah intro yang sgt skema drp saya. Sekian, terima kasih.

Ok, continue... Kenduri ni kat umah Zam kat Taman Sekamat. Zam ni ialah classmate aku. Lebih tepat lagi, die ni dak class aku tym aku jd tutor aka lab instructor untuk subjek Embedded System sem lps. Die adalah student aku (Leh ke aku ckp die student aku??).. Erm, tuka ayat. Beliau adalah dak class aku yg plg rapat ngan aku. Suke bertanya, beri reponse tym aku duk bebel dlm lab. Sejak dr tu, aku kawan ngan die, lau de pape, die akan contact aku. Inform aku psl nk anta asaimen lmbat, die x dpt dtg lab ke..Pastu br aku pasan yg die ni classmate aku unt subjek NAD. Aku mmg suke kwn ngan die sbb die ni friendly n easy going.

So, sbb tula aku pegi gak kenduri kawen die. Wlopun aku x kenal Tmn Sekamat ni kat mna. Aku col die dulu b4 dtg. Die kasi map la... Aku g ngan Timah. Dsebabkan kepakaran Timah dlm hal2 yg berkaitan ngan jln, so ktorg x sesat. Elok je aku sampai kat umah die, diorg (pengantin) tgh berarak. Aku n Timah pon ape lg, cpt2 join perarakan. Hehe.. Mesti byk muke aku terpampang lam gamba diorg nti..hehe.. Pasan! Tp ktorg tersilap amek port. Aku g beratur dpn org men kompang. Mmg bingit gler telinga aku dgr 'kelepak kelepuk kelepak kelepuk'.. Elok je diorg stop menampar kompang tu, aku rs aku dh separa pekak.

Dh smpai kat khemah, slm ngan tuan rumah lebih kurang.. kasi adiah. Tros aku melantak. Kali ni aku mkn sket je. 1 senduk nasi je.. Tp lauk byk laa.. Hehe.. Tu la taktik. Amek ns sket, amek lauk byk... Br best.
Rmai gak dak2 Uniten yg dtg. Aku nmpak Irshad, Nano n 2org lg dak uniten yg aku x igt nama. Kenal muke je. Br je aku nk stat mkn tetiba ade org tegur "Mcm kenal jerr..." Aku pon dongak la, oww dak class NAD aku rupenye, Hawa n Shida. Aku x rapat sgt ngan diorg tp aku kenal la sbb 1 class kan. Sempat la borak sket2 ngan diorg.


Before balik aku g jumpa Zam n wife die. Sempat la snap picture diorg. Sekeping je. Tu pon kire ok la, biase aku g kenduri.. Lgsg x penah amek gmba. Yg aku taw mkn byk2 smpai xle nk jln. Pastu aku jumpa Aizuddin, dak class aku gak ni. Die jd pengapit Zam. Sempat gak la borak2 nga die . Pastu aku amek gmba ngan die. Dsebabkan die ni single, maka aku pksa Timah amek gmba ngan die... Mula2 Timah xmo, lama2 dia rela je. Ok la tu, single sama single (x sedar yg aku ni pon single gak).


Ni la pasangan pengantin, Zam and Hazwani. Sgt sepadan kan?Semoga bahagia hingga ke anak cucu cicit...




Ni lak aku and Timah. Aku taw aku sgt montel.. X perlu lah anda mengulangi nya ok.


Ni tym nk balik, sempat aku amek gmba ngan Aizuddin. Gmba Timah and Aizuddin x dpt dipublish sbb Timah xmo gmba die di kontroversikan.
Br aku sedar, bgos gak attend kenduri ni. Boleh mengeratkan si Latur dan si Rahim..

Tp aku sgt3 sedey.. Diulang sangat sangat sangat sedey sbb x dpt pegi majlis kenduri kawen best frien aku Sy. Hakimah Bt Syed Al Jofree ,pd ari Jumaat lps (5 Jun 2009). Ni sume sbb x dpt nk apply cuti, sedey x terkata. Tp aku wakilkan mak ayah aku suh diorg pegi bg pihak aku. X ckup ngan tu, aku suh jugak Che Abu pegi n smpaikan pesanan aku kat pengantin. Mmg aku rs besalah sgt2 x pegi kenduri. Mak aku ckp sume kwn2 aku yg len tdo kat umah pengantin a nite b4 kenduri. Aku je yg xde.. Uwaaaa... aku nanges dlm ati.

Satu lagi kenduri yg aku x pegi iaitu kenduri Jijah, dulu ktorg slalu pegi n balik skolah sesama. Mak aku ni slalu puji Jijah ni baek, rajin, berbudi bahasa... X mcm aku.. Ptot la die kawen dulu. Kenduri die lak pd 30 Mei 2009. Sbb umah aku ngan umah die dekat je, maka mak aku gak la yg jd wakil aku.

Aku bukan ape, kan aku asek x pegi kenduri kawen kwn2 aku ni. Tup tup kenduri aku esok sume org boikot aku.. Xnk dtg umah aku. Aku xnk lak tym kawen tu ade tok kadi, aku n laki aku je... Aku nk ramai2, baru meriah... So, pape pon.. Bler aku kawen esok, sume kawan2 aku wajib datang ye.Huhu..








6.05.2009

+ Waa... nak balik nak balik +

Arini aku bgon awal. Lps subuh td aku x tdo smpai la skunk. Xtaw nape palotak aku ni asek terbayg2 nak balik umah je. teMon, Yan n Shima balik umah dis week. Timah pon dh lebih sminggu stay ngan mak ayh die. Die xpe, famili die dtg cni. Emi lak esok nk g jmpe mak ayah die. Nx week die balik. Tinggal aku je, yg dh lama x balik. Glerrr rindu kat famili aku.

Tgh syok2 surf tenet pagi ni. Tetiba dpt col dr adek aku... Mcm taw2 je die ni aku tgh homesick.


Aku n adek2 (2 org adek pompuan) mmg rapat giler. Mcm kwn je. Diorg x pggl aku "Kakak" pungg sbb beza umur sket je.

Adek aku si Tikah ni belom sempat bg salam tros je ckp "Yuuuuu, dgr la ni aku nk citer ni..bla bla bla".. (Diorg mmg pggl aku Yu, Nuyu x pon Noyu). Mak aiii, bukan col nk tnye kaba aku. Nak suh aku dgr cter die plak... Hampesss nyer adek. Kot ye pon tnye la aku ni sihat ke, dh bgon ke, dh mkn ke.. Ni tidakk.maen redah je ko ekkk.Tp dsebabkan aku ni kakak mithali n baek ati. Maka aku pon layannnn jela.

Yo yo je cter die msuk pertandingan Teka Silang Kata. Pastu msuk contest tu la, ni la sbb nk kumpul duit nak wat joli.. Yg plg aku xley blah "Aku nk msuk contest yg susu HL Marigold, aku nk beli susu byk2 pastu suh la ayah minum..." Lau x silap aku, sume contest lam sokabar die dh msuk. Yg contest susu pon ko nk msok gak ke cik adek ooiii.. pening pale aku. Nape la ko sgt contest-maniac?? (sejak dr kecik lg). Satu lg xleh blah, bolee pulak die pegi keje part time gara2 nk kumpul duit nk g shopping kat Bandung... Pastu dgn bangga nya ckp "Arini gaji aku triple sbb cuti Agung..kahakahak" (pastu gelak2 mcm setan.). Aku igt kan aku jee yg gile, rupenye ko laaaagiii gile. Aku lau dh namanye cuti semester, xdenye aku rajin nk wat part time, bek aku duk mengangkang dpn tv, makan pon smbil baring.Heaven!! Nak mkn eskrim, bkak je peti..Pastu bosan2, ajak la mak aku bergosip.Lagi best..hahahaha.

Pastu abes die bercerita sume tetiba aku dgr adek aku yg sorang lg lak duk terjerit2 "Aku nk ckp gak"(mcm femes lak aku ni sume org nk ckp ngan aku).. pastu Tikah pon pass la fon tu kat adek aku sorang lg, nama die Farah.

Farah lak ckp kat aku "Yu, aku igt nk kawen taun ni la... tp x jd la. Taun dpn kotttt.." (pastu nti taun depan ko ckp lak ko nk kawen taun depan yg 1 lg kan?) pastu die gelak gile2 (dgn sore cm angsa.Sah br bgon tdo)... Adakah itu lawak? Cehhh, lau btol la die nk kawen, mmg langkah 2 bendul ni. Aku yg kakak ni pon xde balak lg. Rilek2 la dlu. Ko mkn dlu ns minyak aku ni. X sempat Farah nk borak ngan aku lama2.. Sbb Tkah tkot kedit die abes. Last skali Farah ckp "Ok la Yu, Bibir (nama gelaran Tkah) ni kdekut, jimat kedit.. Nk ckp lama sket xle..". Haha.. geli ati aku dgr Farah pggl Tikah 'Bibir'. Dh lama aku x pggl die ngan nama tu. Lam family aku sume ade gelaran msg2... dan sume gelaran tu aku yg kasi. Pe yg best nye, gelaran yg aku kasi tu mesti menjadi ikutan. Dan yg palingggg best gelaran itu mestilah jenis menghina and mengeji kelemahan meraka...Kejam tak aku??? Hohoho...

Ni la muka adek aku si bibir before die wat operation.....



Dan operation itu telah berjaya!!Ini lah hasilnya..Si Bibir (19 taun) adalah yg tidak memakai spek. Yg pkai spek tu si Chumil.


Ni lak Farah (18 taun).. Nama gelaran die kena rasiekan. Lau aku kasitaw.. alamatnya 8 taun la die xnk tegur aku...Hobi die memasak n memasak. Muke pon dh mcm tukang msk. Die adalah anak yg plg patuh n setia. (tp degil sket). Antara anak2 pompuan, muke die plg matured tp pangai mcm budak2.Dan dia merupakan pengikut setia aku. Ape aku ckp ikoooot je. Smpai aku tipu pon die caye... Tula, sapa suh caye sgt kat kakakmu yg mereng ini.



Ni abang aku, aku pggl Abe Anih (24 taun)... belah kanan n kiri tu adalah mak n ayah die. Mak ayah aku gak la... Kecik2 dulu die la musuh ketat aku. Bile dh besar ni dh x gdoh dh. Abg aku ni suke memberi sms2 tazkirah yg berunsur keagamaan kat aku. Mcm la aku ni jahil sgt... Yg plg best aritu die col then tnye aku "Taw x arini ari ape?".. Aku jwb la "Ari Rabu kan?". Then die ckp "Arini ari jadi abang la.".. Adehhh, cmne aku leh lupa ni. Rupa2 nya aku sorang je yg x wish bday die. Hampes punye adek2 aku, bkn nk remind aku.(slama ni si Bibir yg akan inform aku bday sesapa or ape2 event yg penting yg memerlukan 'ucapan selamat'). Pastu aku ckp la aku lupa sbb fon aku xde reminder. Logik kah alasan itu?? Tp xpe, die jenis x kesah... Nti aku beli la adiah yg besar (tp murah) kat die.


Afte borak2 ngan diorg, aku rs waaaaa x saba nye nak balik umah. Sume org tgh cuti. Aku sorang je xde kat umah. Yela, adek2 n abg aku sume IPTA. Cuti pon sama2.Dh la cuti bapaaakk lama. Aku je yg slalu cuti x sama.Lau ade pon, plg lama cuti 2 weeks. Pastu lau cuti pon, duk umah sorang2.. Arap kan tym raya jela.. Pape pon, abes je LI ni. Berdessuppp aku nk balik umah. Nak cuti lama2 smpai mak aku muak tgk muke aku. huhu... Ape2 pon, aku tetap hepi sbb mak, ayah, kakak,abg n adek2 aku slalu col/sms aku... Terubat la sket rindu di dada (di dada??).


Ngan kakak aku almost everyday aku chatting. Maka ari2 gak la aku mdpt nasihat yg berguna drp beliau. Alhamdullilah....


Ni la 1 1 nya kakak aku, Kak Ha (26 taun). Aku syg sgt kat die. Sbb die adalah slh sorang sumber inspirasi aku. Yg best nye kakak aku ni, dah ade anak tp bodi mantain mcm anak dara. Aku ni yg anak dara ni bodi mcm macam macik2 lak.. Terbalik2...
Ok.. last skali, ni my lil bro, Ayieh..(Muhammad Ariff Aiman, 12 taun) Sgt degil,mls n sgt itam. Keje die ngadap PC, men game. Gatal ni, aku cek fon die ade je sms gurl. Menaip pon ayat berterabur. De ati nek ngorat awek. Amek gmba control tu.. xnk tunjuk gigi die yg gedabak.. Hahahaha.Tp ape2 pon, die adalah phibur ati kami semua.
So, kesimpulannya saya ade mak ayah,sorang kakak, sorang abg, 2 org adek pompuan and sorang adek laki. Tak lupa gak, sorang anak buah n sorang abg ipar. Perfect gituuu..


Ok la.. tu jela bebelan aku. Nk bsiap2 ni, jap lg nk g kenduri kwn aku, Zamhairy.. Bj x iron lg nih.. Huh... k la... Daaa...


P.S. Semua dialog telah diterjemahkan drp loghat Klantan ke bahasa Melayu asli... Harap maklum.

+ Malu nye dgn Pacik Gebeh +

Peristiwa ni belaku pagi Selasa lepas, around 9am cmtu. Dlm lif..Ms tu ktorg otw nk g bekpes kat Cafe Beler tgkat 3. Tgh syok2 nek lif tetiba kain aku terlondeh..OMG!!! lalu terserlah lah keseksian ku.. Gile kannnn..Aku tipu jela dodol. Yo yo o je caye. hahahaahha..Xde nye kaen aku nk londeh. Elok je melekat kat perut ni.. Lau aku x zip pon x jtoh kaen ni. Siap bole lari2 lagi. Konpem! Sbb perut aku mempunyai daya tahan yg tinggiiii.

Al kisah nya cmni, syok2 nek lif nk ke level 3 smbil aku duk sms Che Abu. Mata aku mmg duk fokus kat screen tepon. Aku bkn cm Timah ngan teMon.. Terdongak jee tgk no kat lif tu. Ktorg kat level 1 tym tu. Pastu, syok aku duk menilik screen nset aku, tetiba lif bunyi "Tingggg". Pastu pintu bukak. Aku pon meluru kuar. Lajuuuuu je aku jln (smbil tunduk bwh ), perut lapa nih. Ms tu ade sorang pak cik nk nek lif. Kire aku btembung ngan die la. Tetiba aku dgr Timah jerit "Aliaaaa, nak g mna tu??". Aku angkat kepala skali tgk aku kat Ground floor. Lif tu trun td. Sioooottt. Malu!!!! Sbb aku jln laju pastu aku bwk bekas air. Ms aku jln aku hayun2 la bekas air tu (Bakes tu gerak terkontang-kanting). Sebelah tgn lagi tgh men nset. Mcm org terencat aku rasa.. Tp aku ngan muke selamberrr masuk balik lam lif.

Timah ngan teMon ape lagi.. gelak kan aku sepenuh ati. Pak cik tu tgk je kat aku. Aku xtaw nk react cmne. So, aku join diorg gelak skali. Gelakkan diri sdiri.. Dasar Timah,die gelakkan aku semahu mahu nye. X nyempat2 nak gelak. Kot ye pon thn la smpai pak cik ni kuar.

Tetiba pak cik tu bersuara "Jangan gelakkan kawan, nanti suatu hari kawan akan gelakkan kite balik". Dgn nada yg serius. Sume terdiam. Aku rs pak cik ni simpati ngan aku. Xpon pak cik ni jenis yg emo terlebih.We all like ala pak cik ni, rilek2 la... Gurau je pon. Yg kena gelak nye aku, die lak yg terasa. Ktorg pe lagi, malu laa kena tegur ngan pacik. Mcm potonggggg je pacik ni. Org tgh syok2 gelak cm setan... Lg pon peristiwa mmg siyesly sgt lawak. Aku rs lau MD ade pon die akan gelak terkekeh2...Keh keh keh.

Afte makan tu, ktorg membuat spekulasi yg pak cik tu penah kena gelak ngan kwn2 die dulu2. Sbb tu die marah tgk aku kena gelak. Die nk defend aku tu. Ntah2 nak ngorat aku..Eiiii. Geli ehh.
teMon ckp "Ntah la pacik tu. Dh la muke Gebeh", dgr je statement teMon aku tros gelak gile2. Bila aku bygkan, mmg btol muke pacik tu agak gebes la. Cm muke org yg x penah nk senyum... aku rs seumur idop die, die x penah senyum kot. Tu yg gebeh tu. Stat dr tu, ktorg pggil die Pakcik Gebeh. Aku bkn ape, kesian kat pacik tu. Sape suh cr psl ngan ktorg.. Kan dh dpt nama Pakcik Gebeh. Pasni timbul la plak scandal die ngan Makcik Beler. Hak3...

Tgh borak2, tetiba "Gedebukkk.." Kapla Timah terhantuk kat meja. Aku pon xtaw ape die duk buat kat bwh meja. Kuat okkkk die terhantuk. Ktorg pon tgk jela, pastu sume gelak (1 bilik = 5org) sbb lawak lak tgh Timah berkeadaan begitu. Man pon gelak gak. Haaa kan dh terkena tulah Pacik Gebeh. Ko lak yg kena gelak Timah oooi. Pasni turn teMon lak. Wait and see jela.

P.S. Aceli aku xtaw pon ape mksod Gebeh tu..

6.03.2009

+Gambar Hot Chic Terlampauuuuuu +

Last week (dah lama dah cter ni, tp x basi lg) , tgh syok2 aku mengecek email.. tetiba ade 1 incoming msg.. (dlm inbox Yahoo! mail aku). Drp 'Aura'.. Ermm, aku wonder la, sape lak Aura ni.Kwn2 aku xde nama Aura, Ayura anok tok batin ade la. Aku pon cek la. Ade dlm 5 ke 6 attachment.. Pictures. Gmba apakah? Aku dh pk -ve dah..

Ni mesti pic 18sx ni. Erm.. Nak bukak tkot kurang lak ilmu lam palotak aku ni. Kan ade lak yg kangkang sana sini...lau x bukak, rugi lak..hak hak hak. Setelah lama berpikir... Akhirnye aku decide "Aku mesti bukak! Bkn slalu ada peluang cmni."... hihi. Aku dh terbayang2 dah, elok je aku bukak, tros tersembur gmba yg x senonoh. Xpela.. Aku pon asek tgk gmba2 alam sekitar yg tenang dan damai je. Skali skali pe slh nye tgk gmba yg ganazzz.. hehe.
Ape2 pon.. aku donlod dlu sume pic tu. Dah donlod !! Msuk kan lam 1 folder. Letak nama folder tu "from Aura". Skunk nak bkak lak...


Bismillah dulu...







Jeng jeng jeng......Wooooow!!!!!!! Mmg sexy! Hot chic ni....





















Hai kawan2..




Sungguh2 Bott kwl troli. Mcm nek sampan aku tgk.



Si Bottt gedik ckp "Heyyy, dun take my pic". Sape nk amek gmba ko, org nk amek gmba teddy yg kt blkg tu.




Hahahaha.. Rupe2 nye spupu aku send gmba anak buah aku. Die send pkai i phone yg baru dibeli. Ptot la smacam je aku tgk email ni... haih. Seb bek, terpelihara lagi otak aku ni. Waa.. cousin aku ni saje je nk kasi aku rindu kat si Botak.. Best diorg duk jln2 tanpa aku yg hot ni. Xpe2, "Kite ade teMon..wek wek". Ada kaitankah??

6.02.2009

+ Tiga kali beeebbb +

Pecah rekod.. mmg pecah rekod. 3x kali beb. Ape yg 3x?? Aku xmo gtaw... aku nk cter gak scr surface je...Biar korang tertanya2.

Kali pertama, dengan rela hati g ngan spupu2 aku yg berumur 6-12 tahun.

Kali kedua, sbb terdesak... g ngan spupu aku gak. Umur 21tahun.

Kali ketiga, sbb terpaksa... g ngan Timah n adek die . Umur 26 tahun dan 17 tahun masing2..

Kali keempat.. mmg xkan ade kali ke-4. Mati idop balik pon TAK! No no oh nooo!!! Lau diberi sejuta pon aku x pegi unt kali ke-4.

Ape dh jd ngan idop aku ni. Smpai 3x... Buhsan gile dahhh..Mmg pecah rekod. X penah aku wat keje gile cmni. Lau aku cter kat adek aku sure die gelak golek2.. sbb tu aku xmo cter.

Ape yg aku duk bebel ni.. Teka la sdiri. Aku mmg nk idop korang diselubungi kebeleran....

6.01.2009

+Latihan Tag drp Granny Nadhi +

Syarat2 menerima award ni:


1. Pastikan jantina anda adalah perempuan
Ermm.. jap nk cek. Ok.. konpem pompuan!

2. Copy badge sebagai award anda

Nk kena kasi acapan ke? "Tag ni hanye lah untuk beautiful girl.. lau sesapa yg x ditag tu, jgn sedey2, anda pungg beautiFOOL gak... lol".

3. Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi PEREMPUAN.

1) Sbb mak aku pompuan. (lau mak aku laki, xdela aku pggl die mak. Tp kakak2 mak aku pggl mak aku "Ayah".. sbb nama die Zakiah.Unik x family aku??).

2) Sbb pompuan xyah g semayang Jemaat.

3) Sorga itu dibawah tapak kaki ibu. Ibu tu laki ke pompuan??? ~Pompuannnnn... Pandaiiii pon. Bwh tapak kaki laki ade ape? ~Ade ketuat.. Taw xpe.hehe...

4) Sbb pompuan leh giv birth.. laki xle. Mesti kaum laki ckp "Laki leh kawen 4, pompuan xleh".. Eh, boleeee la lau ktorg nak kawen 4. Tp sok2 konpem msok neraka la.

5) Pompuan sgt spesel, bln pose kdg2 xyah pose.

6) Pompuan sgt hebat.. bak kata pepatah " Tangan yg menghayun buaian, mampu menggoncang donia.....".

7) Last skali aku bangga jd pompuan sbb dh ditakdirkan aku ni pompuan.. Nak xnk kena la bangga..

4. Pass kan award ini kepada girl-friends anda

Kepada sume ladies out there. .. anda ditag. Kpd rakan se-gay aku, sile jwb tag ni lau x malu. Kpd Akak Beler tingkat 3.. "Ko still pompuan kan? ke ko konpius ngan gender ko? Xpela kak, jwb jela tag ni...Jwpan anda harus lah blurrrr".