4.23.2009

+Daifuku Coklat+

arini.. 23 april 2009..aku telah btemu dgn sumthing yg sgt unik... Aceli, before this aku penah nampak mende ni, kat 7e.. rupa beliau xde la menarik mna pon.. tp xtaw la nape ati ku sgt excited untuk membeli beliau.. Beliau adalah sejenis kuih yg bernama 'Daifuku Coklat'. Aku penah mkn daifuku ni kat 1 restoran jepun..tp biase aku mkn perisa kacang. Tp yg aku nmpak ni len sket..

Aku nampak beliau tsusun dgn gaya menggoda goda-digoda di atas rak roti di Pasaraya Tenaga a.k.a Past Tense.. Bile aku tgk je.. beliau seolah2 menjerit 'Pick me pick me!!'.. Lalu aku tanpa segan silu memaksa Timah bli mende tu untuk santapan ku...

Before beli, Timah dh ckp, 'kuih ape ni? nampak cm x sedap je'.. tp aku dgn sesungguh ati men'defend' Daifuku Coklat sambil meminta sokongan drp Cik Mon Kadiaq... So, selepas btegang aurat ngan Timah, die setuju nk banjer aku Daifuku Coklat dgn syarat aku kena abeskan kuih ni.. Yeay yeay. hepi nye sayer...

Pas je Timah beli, tros aku ngappp Daifuku Coklat.. Aku kasi kat Mon satu...Timah rasa sket je (secubit semut).. Then,aku tgk muka Mon cm pelik je nk telan Daifuku Coklat.. Timah mmg x abes2 duk kutuk kuih ni.. Mon ckp "Kembang tekak aku nk abeskan kuih ni".. Then, sume org kutuk Daifuku Coklat yg sgt unik ini..

Aceli, aku sendiri pon x suke Daifuku Coklat ni... sbb rs die x sama cm daifuku yg penah aku mkn dlu.. rupa dia pon mcm kuih gomak.. mak ai.. dah la mahal, RM2.80 for 4ketui...Si Timah pe lg, x abes2 sindir Daifuku COklat... Diorang gelak2 kan aku gara2 Daifuku Coklat ni...

Hampeh punyer Daifuku Coklat.. ko dh malu kan aku... sia2 aku memuja dirimu selama 3 minggu... Fisrt time we jumpa kat 7e tym nk g bli Cool Fever.Igt x??.. Sungguh aku malu pd kwn2ku.. Mengapa Daifuku?? Mengapa???? Mengapa rasa mu sgt tak sama cm kuih koci??? Dulu, ms aku mkn daifuku kat restoran jepun tu sgt sedap (ala2 kuih koci).. maybe sbb yg tu fresh make kot.. Yg ni cm pelik sket sbb die digolek2 atas tepung.. ala2 kuih daifuku yg pkai bedak berselepong..

Hancur hatiku... Mulai arini, aku akan cuba lupakan Daifuku Coklat keluaran tuuutt (xle sebot brand ape)... Wlopon die adalah cinta pandang pertama aku... hahahaha... cam jiwnag karat lak... Untuk tatapan sume.. ni aku tempek pic Daifuku .. kuih playboy yg permainkan prasaan ku... tp daifuku kat Shikudo still the best... x mcm Daifuku Coklat ni..

Kpd sesapa yg xtaw, daifuku ni aceli 'japanese rice cake'. It is one of my favourite japanese food.

Ni Daifuku Pink perisa kacang... pic ni aku Google je.. but from different angle okkk! Daifuku Coklat yg aku beli tu mesti la perisa coklat.. color die pon haruslah coklat seperti namanya... Tp aku x dpt nk tempek kat cni sbb semuanya dh msuk lam perut aku.. lau nk tgk kna la scan usus aku.. seketui lg ada lam perut Mon.. xpon still tlekat kat celah kerongkong die... hehehe..

Sekian... wassalam...

4.20.2009

+ The busiest week+

+It guidelines for TNBR+
Wargh.... aku kna siapkan 10 articles/guidelines yg related to IT. Skunk aku br siap 1, title sume dh cr, content je xde lg. Korang rs article sal ape yg best ek? Sbb yg nk bc nye sume staff kat cni, ade yg buta IT, rabun IT, yg celik IT x rmai sgt... hehehe...

+Draft report fyp+
Ke'busy'an aku ditambah lg apabila aku kna siapkan thesis fyp. Ni sume sbb files yg fyp 1 dlu sume ilang. So, kna taip balik 1 by 1. Adehhh... K la, aku nk siapkan articles ni... Pening palotak aku fikir ni.. weng weng....hehhe.

This week aku sgt3 bz.. minta maaf kpd sesapa yg perlukan ptolongan aku, dis week mmg cannot la. Nx week maybe aku leh tlg. Sori to emi yg mintak tlg aku ajar VB.net.. nx week aku ajar ye. Kpd yg mntak tlg aku ajar embedded programming and subnetting, sori sgt2... kalo x bz, mmg aku akn tlg.

+ Hari yg tak best +

Hari nie sgt x best krn 2 mende :

1. Draft report fyp 2 x siap.. kalau dpt siap pon kualiti mesti sgt trok dan pasti x kan dluluskan oleh sirim mahupon jakim. "Sori sir.. byk wat problem lately."

2. Kena tgur ngan supervisor sbb.. ntah aku pon xtaw. Aceli, aku rs die pelupa org nye, last week ckp len, dis week ckp len.. Xpela, die kan bos + die lg tua.. Aku mesti la respek die.. Bos alway true kan. Aku wat intern pon unt blaja.. Mmg ptot ditegur. Terima kaseh Incik tuuut krn menegor sy. Xdela sy lupe diri pasni.


Ok, stakat ini saje la.. Nk smbung wat report.

Nape la aku sgt mls skunk ni, dlu aku lajuuuu je wat report.

4.18.2009

+ Kuay Teyy Tomye +

+ Kuay Teyy Tomye +


Smalam aku g upten ngan Timah... aceli, we all dh 'soru sapdek' kat Nims Island bsama chucky n yana.. Tp sbb dahaga, ktorg decide nk g mnum kat tropic jap. Aku order teh beng aka teh ais.. Timah lak order laici beng (ade ke laici beng??).. Ms ktorg tgh order tu, adek separa gelap yg tgh amek order duk sengih2.. aku ngan Timah ni heran.. Pehal mamat ite ni duk sengih2.. ade mende pelik ke kat muke kami berdua..

Aku tros rs x selesa, yela.. org duk gelak2 kan kite.. Lucu sgt ke muke aku ni? Adakah lg lucu dr muka Nabil Raja Lawak tu?? Aku mmg x pueh ati ngan adek tropic yg gerhana bule ni... Gelak2.. Kalo ensem xpe.

Pastu, air ktorg pon siap.. ms tgh byr pon.. mangkuk ite ni still duk sengih2... Kalo gigi putih xpe, ni.. mak ai.. xtaw nk ckp.

Tgh aku duk minum2 ngan Timah.. Tetiba aku dgr org mjerit "Kuay Teyy Tomye siap" (pronounce die kuai te tom ye)..
Aku tros pndag kat blkg.. tgk2, mangkok ite tu yg mjerit.. Aku tfikir 'Kuay Teyy Tomye' tu menatang ape la.. ade ke mkanan nma cmtu.. scary aku dgr.. Pastu br aku tingat.. 'kuew tiaw tomyam' kot.. Aku pe lagi,bantai gelak la.. aku gelak sesungguh ati ngan timah.. Aku taw, mamat ite tu nampak aku gelak.. Membe die yg kat sebelah die tu pon gelak gak.. Aku gelak smbil geleng2 kapla... Ayoyoyo.. Amek ko, aku gelak x hengat donia... Td ko duk sengih2 tgk muka aku kan...

Skunk ko lak yg kna gelak...Kuay Teyy Tomye.. Kuay Teyy Tomye.. isk2... Ni bkn bahasa klate ni.. Org klate pon sebut kuew tiaw tomyam... Maybe, bahasa Urdu mmg org pggl Kuay Teyy Tomye kot. Ntah la dek.. Tros muke itam adek tu berubah mjadi lebih itam.. Bak kate chucky 'Hitam 2 TIMES'.. hahahaha.. wek wek..

Moral of the story.. Jgn suke gelak kan org x tentu psl.. Kecuali la anda tu ensem.. gelak pon pompuan caer.. kalo muka cm minta penyepak.. bek ko jgn duk gelak kan org... hahaha...

Sekian, yg baik dtgnya dr Allah swt, yg buruk adalah kelemahan sy sendiri... Wassalam...

+ Fyp 2 +

+Ohh Final Year Project Ku.. +



Aceli, afte bc posting membe2 sal fyp diorg, aku pon tgerak nk post sal pojek aku gak. Alhamdullilah, pojek aku dh lulus afte 30mins of presentation last week... Would like 2 say thanks to everyone who support me.. Mekasih byk2 kat sesapa yg penah tlg aku. Mmg target aku nk present gak pojek sem ni bcos aku byk susah pyh demi pojek ni. Gadaikan harta dan nyawa demi pojek ni... Then, syukur sgt2 aku dpt present.

Aku scr peribadi mengucapkan terima kasih kpd :

1.Mas Intan Syhafeenaz Bt Abdul Malek

- Beliau adalah org yg plg byk tlg aku untuk siap kan pojek ni. Die la yg temankan aku soldering setiap mlm kat lab robotic.. sanggup korbankan ms unt study. After aku kna infection caused by coil from soldering stuff, die la tlg aku solder smpai abes.. Even most of the hardware not workg properly, but i really apreciate it.

- Rmai yg xtaw, laptop aku rosak ms aku btol2 memerlukannya untuk siap kan project.. Everythg yg aku dh buat untuk pojek hilang.. I repeat.. EVERYTHING... Ms tu ada lg 3 minggu b4 confirmation whether dpt present or x.. Then, beliau dgn rela ati kasi aku gna laptop die... Ke hulu ke hilir aku bwk laptop die.. Ms tu aku tol2 down, 3 ari 3 mlm aku nanges.. sampai kan beliau belikan aku ubat anti-stress... Aku like "Weyh, ko igt aku ni saket mental ke?" Aku sgt2 touching aceli... Ni la dinamakan sahabat sejati.. Smpai ada yg ckp aku ngan die les...Bengong ke ape?? Sesapa yg ckp cmtu, die jeles snenyanye...Sbb ko tu jenis kwn makan kwn..G mampos la ko nk ckp ape sal ktorg.. Cm xde keje je ko ni kan.. Jeles la tu.. org ade kwn bek, ko xde.. wek wek.. hahaha. Ohh finaz, i luv u la... hahhaa.. (kasi mami jarum tu geli sket).

Ok, ckup la aku aku cter sal makhluk ni... Nextttt..

2. Nurul Atikah

-Ni adek aku yg study kat uitm... Die byk bg semangat kat aku wlupon aku x memerlukan smangat itu.. hahahaha... kidding je la sis. Dia slalu col n sms aku.. igtkan aku unt siapkan pojek aku.. Rsau tol die tkot kakak die yg sorang ni x dpt grad taun ni.. Ble die taw laptop aku rosak... beria offer suh aku gna laptop die.. Siap nk anta laptop tu dr Penang ke Kl... Pastu siap bg plan kat aku suh g shah alam, pinjam laptop abg aku... Mcm2 yg die fikir.. Small matter la sis, sy bole handle itu..Die juga yg slalu mentarbiah aku...suh aku byk2 berdoa, byk kan amalan mulia. Amal makhruf nahi mungkar..hahaha... kdg2 rs lawak gak. Aku lak slalu wat die rsau, ape punye kakak la aku ni. Ape2 pon. wish u all the best sis...

3. Family
- Thanks to mak,ayah, kak ha, abang n adik..

4. Supervisors :
-Sir Salman
-Sir Syed
-Pn Azizah
-Shafiq yg ajar aku soldering


5. My beloved friends
-Nadiyah
-Aimi
-Mira
-Chucky
-Nadh
-Shima

p/s : Sesapa yg aku x sebut nama tp die ada tlg aku, nti inform aku.. aku akan update..hahahaha.. Aku rush ni nk mandi.. panas la mlm ni..

Dan semua yg menolong aku.. Thank you... You guys mmg rock la!!!

+Tag dr Nadh +

+Latih Tubi Tag dari Nadh+


Ni adalah taktik kotor dr Nadh yg memaksa aku hapdet blog.. beliau ckp blog aku dh bsawang... mna tak bsawang, dh si nadh n chucky duk wat sawang kat blog aku.. Sawang x pe...jgn diorg wat sawan **** dah la... hahahaha

1) Adakah anda suka blogging? kenapa?
+ Awal2 dlu ske, skrg dh mls.. aku ni jenis mudah bosan...hehehe

2) Blog siapa yg anda selalu skodeng? Nyatakan 5
+Blog :
1.Nurul Alia
2.Anak Malek
3.Nadh
4.Chucky
5. Yana
6.Shima

Opps... tlebey suda...


3) Adakah anda menginginkan seseorang dalam hidup anda? Yang boleh menyayangi anda sepenuh hati? dan siapakah org itu?
+ Of cos la naakkk... Sesiapa je yg syg kan aku.. hahahaha.

4) Taken or single? Mana lebih bagus?
+ Dlu ms taken, aku suke single... tp ble single, aku rs taken lg bgos.. Ntoh la, eden pon xtaw.. ni la org yg jenis x bsyukur...

5) Pernah tak cinta anda tidak di balas?
+ Penah... Johny Depp x balas.. Slain dr tu x penah la. Aku yg x bls cinta org ada la... LOL.. riak2..

6) ciri2 idaman bf/gf anda? Nyatakan 5 (btolkan skit: suami/isteri)
+ 1.Yang
2.boleh
3.terima
4.aku
5.seadanya


7) Pada umur berapakah anda merancang untuk berkahwin? Nak berapa anak?
+ Dpt je calon yg seswai.. aku nak kawen tros.. lau dpt esok, esok gak aku kawen. hahahaha.. anak tu ikot husband aku la.. aku nohal... hahaha..

9) Lucky person yg anda ingin tag:
+Cam sume org dh jwb tag ni je.. aku tag abg tropic je.. abe, sile jwb tag sy...hehe

4.04.2009

+seprais unt alia sweet+

+Part I : Seprais unt Alia yg sweet+


Pd tanggal 2 april 2009. Aku tkena seprais yg plg maha lucah sepanjang idop aku.. hahaha.. xdela, seprais yg plg aku tkejut la.

Erm.. aceli aku tataw diorg nk wat seprais coz my buddy si Pinat aka Timah sebok duk ckp.. "bday ko x dapek nk wat seprais coz sume org bz".. Aku no hal je, lgpon tgh exam week...

Then, 1 sunny day...ecece, Emi tgh dgr lagu rock and roll kat fon die, bebulu mata aku tgk Emi lyn lagu Bunkface,(Kak ilaaa...tgk emi ni, lyn lagu rock, subhanallah..hehe) .So aku tekan la nset die.. aku tukar ke lagu nasyid, Rabiatul Adwiyah...haa, br kena. Then, tkejut aku tgk kat screen nset die, tmpat reminder tu die tulih cmni "Seprais alia".. aku tros wat2 x nmpak.. Aku fikir, Alia mna lak ni?? Bday aku dh lepas dh.. tp emi ni mna ade kwn len nma Alia selain aku.. setahu aku, aku jela satu2 nye Alia hot yg kwn ngan emi.. Sah! mmg diorg plan nk wat seprais aku..hehe.

Mlm tu aku tnye Timah "Mah, slame kite kwn ni, ko penah rasiekan pape x drp aku?"
Timah dgn muke separa cacat jwb "Pe dia?? Mna ade."
ohoho.. igt aku xtaw lak ko nk wat seprais kat aku kan... hahaha. Mlm tu aku tros trg la ngan die yg aku dh nmpak kat nset emi sal seprais aku.. Kantoi2.. Timah ngan muka xde prasaan ckp Seprais tu x sure lg jd ke x, nak wat kecil-kecilan je..(sambil control idung tkot rasie bocor)

Die xnk kasi taw exact date seprais tu.. Die suh aku tungguuuuu..
Aku tungu punye tunggu punye tunggu... seprais aku x muncul2.. hahahaha.
So, tetiap ari la aku ni duk control ayuuu.. mna taw tetiba diorg wat seprais.. bukan leh kire kwn2 aku ni.. x pasal2 seprais diorg ialah baling aku dr bumbung i3 hingga ke parking lot i2... matiii aku.. so, aku kna bsedia ni... hehehe.

Then, pd 1 mlm yg kelam.. jeng jeng jeng....

To be continued....